450 banen bedreigd bij supermarktketen Cora

Bij supermarktketen Cora dreigen 447 van de 2.565 banen te verdwijnen door een herstructurering. Dat meldt de liberale vakbond ACLVB. De directie "wil alles in het werk stellen om naakte ontslagen te vermijden en hoopt een plan voor brugpensioen naar voor te kunnen schuiven", aldus Cora in een persbericht.

Begin februari startten vakbonden en directie de gesprekken over het project "Coravenir", zo meldt het bedrijf. Cora stelt dat na "verschillende maanden van diepgaande gesprekken vooruitgang werd geboekt in de sociale dialoog". Vandaag is de "procedure van kennisgeving van herstructurering" opgestart, zo werd meegedeeld op een bijzondere ondernemingsraad.

Met "Coravenir" wil de directie naar eigen zeggen de toekomst en het voortbestaan van de onderneming veilig stellen. In het persbericht van het bedrijf worden "de moeilijke situatie in de distributiemarkt en de evolutie van de eigen resultaten" genoemd als reden voor de herstructurering. In 2012 halveerde de nettowinst van Cora.

Cora werd in 1970 in België opgericht en telt momenteel 7 vestigingen, 5 in het Brusselse en 2 in Wallonië. Onlangs kondigde ook Delhaize een grote herstructureringsronde aan. Door dat plan zijn 2.500 banen bedreigd en worden 14 supermarkten in eigen beheer stopgezet.