"Al 100 doden door bombardementen op Gaza"

Bij nieuwe raids van de Israëlische luchtmacht zijn vanmorgen opnieuw acht Palestijnen omgekomen. De voorbije 24 uur zijn 210 luchtaanvallen uitgevoerd op Palestijnse doelwitten. Volgens de Palestijnen zijn daarbij nu al 100 mensen omgekomen, vooral burgers. Omgekeerd zijn vanuit de Gazastrook 194 raketten afgevuurd richting Israël. Drie daarvan werden boven de stad Tel Aviv onderschept. Het Israëlische leger bereidt intussen ook een grondoffensief voor.

In Gaza kwamen vanmorgen onder meer vijf mensen om bij een bombardement op de woning van een bekende islamitische Jihadleider. Volgens de Palestijnen zijn intussen al 100 Palestijnen omgekomen, 670 anderen raakten gewond. De meeste slachtoffers zijn burgers, luidt het.

Israël zelf zegt dat het offensief bedoeld is om een eind te maken het onophoudelijk afvuren van raketten vanuit Gaza. "Er zijn al meer dan 1.100 doelwitten geraakt", aldus een Israëlische legerwoordvoerder. Volgens de woordvoerder draagt Hamas zelf de verantwoordelijkheid voor de vele burgerslachtoffers doordat ze vanuit dichtbevolkte wijken raketten afvuurt. "Israël gebruikt zijn wapens om zijn burgers te beschermen. Hamas gebruikt zijn burgers om zijn wapens te beschermen."

Vanuit Gaza zijn de voorbije dagen meer dan 550 raketten richting Israël afgevuurd. De meeste daarvan zijn afgeslagen door het Israëlische rakettenschild. Zo kon het antirakettensysteem vandaag drie raketten onderscheppen boven de hoofdstad Tel Aviv. De militante beweging Hamas bevestigde dat ze vier raketten had afgevuurd op de luchthaven Ben Gourion. De luchthaven functioneert intussen opnieuw normaal.

Enkele vanuit Gaza afgevuurde raketten raakten wel doel. Dat was onder meer het geval in de zuidelijke stad Ashdod. Daar sloeg een raket in op een tankstation. In de vuurzee die daarop ontstond, viel volgens Israëlische media een zwaargewonde. Ook in de noordelijke stad Haifa waren vandaag voor het eerst waarschuwingssirenes te horen.

Raketaanvallen vanuit Libanon

In het noorden van Israël is vanmorgen vroeg ook voor het eerst een vanuit het zuiden van Libanon afgevuurde raket ingeslagen. Het Israëlische leger beantwoordde de aanval met artillerievuur. Er is geen melding van gewonden.

De regio in Zuid-Libanon van waaruit gevuurd werd, is een bolwerk van de sjiitische groep Hezbollah. Maar het is lang niet zeker dat de radicale Hezbollah ook echt achter de aanvallen zit. Eerdere aanvallen uit de buurt zijn toegewezen aan Palestijnse groepen en Hezbollah heeft zich tot nog toe niet in het nieuwe conflict gemengd. Volgens de woordvoerder van het Israëlische leger is het onduidelijk of het om "een symbolische dan wel wezenlijke aanval" gaat.

Het Israëlische leger treft intussen ook voorbereidingen voor een grondoffensief. Zo werden al 33.000 reservisten opgeroepen. "In totaal staan er drie infanteriebrigades klaar aan de Palestijnse grens en daar worden de komende dagen nog of twee brigades aan toegevoegd", aldus een legerwoordvoerder.