"Discretie is teken van vertrouwen"

"Ik werk veel en hard. Dat de gesprekspartners dicreet blijven, is een teken van vertrouwen." Dat heeft informateur Charles Michel (MR) gezegd in de marge van de 11 juliviering in het Brusselse stadhuis. SP.A-kopstuk Johan Vande Lanotte waarschuwt dan weer voor "een heel grote blokkage".
Charles Michel, archieffoto

Terwijl de geruchtenmolen over de Vlaamse formatie volop draaide in de gotische zaal van het Brusselse stadhuis, werd over de federale formatie de discretie bewaard. Die discretie ziet informateur Charles Michel als "een teken van vertrouwen". "De discussies verlopen open en constructief", aldus Michel. Hij hoopt dat er "binnen een redelijke termijn" een doorbraak komt op federaal vlak. Over zijn contacten met zijn gesprekspartners en over mogelijke coalities hield Michel de lippen op mekaar.

Ontslagnemend premier Elio Di Rupo (PS) erkende wel dat er contacten zijn met de informateur. "Maar het is aan de informateur om te zeggen welke mogelijkheden er zijn. De PS blijft beschikbaar om te zoeken naar een federale regering."

Ook N-VA-voorzitter Bart De Wever hield zich op de vlakte. "Ik word er nog bij betrokken, maar dat gebeurt in het verborgene en dat moet zo blijven. Ik zeg daar niets over, Charles Michel is aan zet."

SP.A-kopstuk Johan Vande Lanotte klonk dan weer ronduit pessimistisch. "Federaal staan we eigenlijk nog nergens. Ik vrees daar een heel grote blokkage. Het wordt stilaan tijd dat een aantal mensen gaan bewegen. In de weken na de verkiezingen zijn er eigenlijk enkel bijkomende obstakels opgedoken."

Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten wilde zich niet te veel uitspreken over de lopende gesprekken of over de houding van haar partij. "Ons land heeft economische groei nodig. Daarvoor zijn er regeringen nodig die goed samenwerken."

lees ook