"Ik heb mijn betrokkenheid verzonnen om indruk te maken"

De verdachte in het onderzoek naar de bende van Nijvel blijft erbij dat hij niet betrokken was bij de overvallen van de bende. In een interview op de RTBF legde Jean-Marie Tinck uit hoe het komt dat hij zo veel details kent over de aanslagen. Hij vertelde dat hij die informatie kreeg van een voormalige gedetineerde met wie hij in de jaren 90 in de cel zat, maar die laatste ontkent alles.
BELGA/VERGULT

Jean-Marie Tinck vertelde in het interview op de RTBF dat hij zijn betrokkenheid bij de aanslagen van de bende van Nijvel had verzonnen om indruk te maken op zijn omgeving. "Hoe meer ik verstrikt raakte in mijn leugens, hoe meer ik er vertelde", zei hij.

De man kende ook heel wat details uit het onderzoek naar de bende. Die haalde hij naar eigen zeggen uit de media, maar kwam hij ook te weten via een vroegere celgenoot die volgens hem veel wist over de Bende van Nijvel.

"In de gevangenis heb ik iemand leren kennen en die heeft mij iets toevetrouwd", zei Tinck in het interview. "Die informatie heb ik aan het gerecht gegeven. Naar mijn gevoel wist die man er erg veel over. Meer zeg ik niet, hij wist erg veel." De celgenoot is ondertussen ook al verhoord. Hij ontkent elke betrokkenheid bij de Bende van Nijvel.

Tinck werd twee maanden geleden opgepakt nadat hij op in een café in Zuid-Frankrijk aan een kennis zou verteld hebben dat hij destijds betrokken was bij de overvallen van de Bende van Nijvel.

Het DNA van Tinck kon echter niet gelinkt worden aan het DNA uit het bendedossier en de man slaagde ook in de test met de leugendetector. De 67-jarige Brusselaar werd gisteren vrijgelaten.

De Bende van Nijvel pleegde in de jaren 80 verschillende gewapende overvallen op warenhuizen. Daarbij vielen 28 doden.