"Ik hoop volgende week te kunnen landen"

"Ik hoop dat we begin volgende week kunnen landen met de Vlaamse regering." Dat heeft N-VA-voorzitter Bart De Wever gezegd in de marge van de 11 juliviering in het Brusselse stadhuis.

Traditiegetrouw is er in een verkiezingsjaar op de Vlaamse feestdag van 11 juli een nieuwe regering gevormd. Dat is deze keer niet het geval. De Vlaamse onderhandelingen tussen N-VA en CD&V slepen langer aan dan gewoonlijk. Knooppunten zijn de begroting en da aanpak van de nieuwe bevoegdheden door de zesde staatshervorming. Vandaag liggen de onderhandelingen grotendeels stil, maar dit weekend zit de onderhandelingsagenda vol.

Maar bij zijn aankomst in het Brusselse stadhuis klonk De Wever erg optimistisch: "Het is de moeilijkste onderhandeling die we Vlaams al hebben meegemaakt, maar ik hoop volgende week te kunnen landen", vertelde hij aan Linda De Win, die meteen ook wou weten wie minister-president zal worden. "We onderhandelen eerst over de inhoud, daarna verdelen we de posten, ik zal u nu niets vertellen wat de zaken bemoeilijkt", bleef De Wever op de vlakte. 

Of Kris Peeters, die altijd verklaard heeft dat hij past voor een ministerpost mocht hij geen minister-president kunnen blijven, een struikelblok is, zoals in de wandelgangen wordt verteld? "Ik vind het triest dat zulke zaken worden verteld", aldus nog de N-VA-voorzitter. "Ik lees veel zaken in de media die me verbazen, omdat ik het zelf niet zo aanvoel. Maar mensen die dat vertellen, zullen daar wel een reden voor hebben, zeker?"

Over de federale onderhandelingen hield De Wever al helemaal de lippen op elkaar. "Ik word er nog altijd bij betrokken, maar dat gebeurt in het verborgene en dat moet ook zo blijven."