"Naast oude stenen en Vaticaan, nu ook iets "leuks" voor toeristen in Rome"

Ruim tien jaar droomden diverse ondernemers van een attractiepark rond het thema cinema in Rome. De bestemming was altijd al duidelijk: ten zuiden van de Italiaanse hoofdstad, waar in de jaren zestig de filmstudio’s van wijlen producent Dino de Laurentis (“DinoCittà”) waren. De bouw en opening liepen veel vertraging op, maar gisteren mocht ik dan toch een kijkje nemen in Cinecittà World. Het grote publiek moet nog tot 24 juli wachten.

De drievoudige Oscar-winnaar, ontwerper Dante Ferretti, tekende voor alle decors, die diverse beroemde Italiaanse filmsets imiteren. Na de buitenpoort, wat een kopie is van de ingang van de Romeinse filmstudio’s Cinecittà, loop je onder de God “Moloch” door, een gigantisch monster uit de film “Cabiria” (1914). Echt binnen waan je je in het New York van de jaren twintig: Het ontwerp dat Ferretti maakte voor Martin Scorsese's “Gangs of New York”, in Rome opgenomen.

Aktium

Een andere kolos waar de Romeinse filmstudio’s beroemd om zijn geworden, is Ben Hur. De eerste grote attractie, wildwaterbaan “Water Ride”, die bevindt zich daarom in “Aktium”, dat het oude Romeinse Rijk nabootst. Daarin ook meteen het grootste restaurant van het park, gesitueerd in een Domus Romanum “Apicius”, met ruim 650 zitplaatsen.

Op de set “Erawan”, staat een enorme olifant, die de “Drop Tower” draagt. Vanaf die toren kun je in een simulator een vrije val van 60 meter maken. Sommige stoelen hellen bovendien 20% naar voren. Een adrenalinestoot, die na de lunch niet aan te bevelen is.

Nog zo’n filmset is “Ennio’s Creek”, een denkbeeldig Westerndorp, vernoemd naar meester-componist Ennio Morricone, vooral bekend van zijn muziek bij de films van Sergio Leone. Morricone, die in 2007 een Oscar kreeg voor zijn hele carrière, componeerde overigens alle muziek die in het hele park uit de luidsprekers schalt. Op deze set kunnen rollenspelen, zoals een schietduel, worden beleefd.

Altair

Het hoogtepunt van het themapark, is waarschijnlijk de “Inversion Coaster” op de sciencefictionset “Altair”. Een achtbaan die maar liefst 10 keer ronddraait, een “Cobra Roll” maakt en diverse “Corkscrews”. De wagen wordt vanaf 35 meter gelanceerd en bereikt een snelheid van 100km per uur. Dit alles – uiteraard - in een denkbeeldige sciencefictionwereld.

Natuurlijk veel aandacht voor cinema in het park. Er zijn dan ook vier grote theaters waar permanente of seizoengebonden shows, 3D-video’s vertoond worden en lichtshows het publiek moeten vermaken. Maar er is ook een achtbaan in een overdekte hal en er zijn diverse workshops waar het publiek actief aan deelneemt. Zo word je zelf acteur in een van je favoriete films.

Voor de kleintjes is er de dromenfabriek “Sognolabio”, waar ook een boottochtje gemaakt kan worden in een fantasierijke omgeving. Italiaans eten en drinken is er natuurlijk in overvloed, maar een hotel ontbreekt nog. “We denken dat toeristen na een dagje CinecittàWorld liever terug naar Rome reizen om te overnachten”, zegt directeur Emmanuel Gout.

Hij verwacht een groot succes: “Rome heeft een grote aantrekkingskracht op toeristen, vanwege de enorme, natuurlijke schoonheid. Maar na twee dagen oude stenen, het Vaticaan en kerken, beginnen kinderen doorgaans te zeuren, omdat ze iets “leuks” willen gaan doen. Dat heeft de stad niet te bieden. Nu wel."

Groei

De organisatie verwacht dan ook 1,5 miljoen bezoekers in het eerste jaar, die 55 miljoen euro moeten binnenbrengen. Het park moet nog wel groeien, want met 25 hectare grond is het de helft van Walibi. De Efteling (jaarlijks ca. 4 miljoen bezoekers) is drie keer zo groot. Ook met slechts twintig attracties is CinecittàWorld nog maar een “kleintje” op de Europese markt van pretparken. Disneyland Parijs (2.000 hectare en 15 miljoen bezoekers) maar even niet meegerekend.

Groei is voorzien. In het hele gebied kan nog tot 150 hectare worden uitgebreid. Doel is ook om de eerste investering te verdubbelen naar 500 miljoen. CinecittàWorld zou dan aan 2.500 personen werk kunnen bieden. Nu zijn dat er ongeveer 1.000. Maar eerst moet het park zijn bestaansrecht bewijzen.

Minpunten

De ligging van het park is niet gunstig. De aangekondigde “15km buiten het centrum van Rome”, zijn positief voorgesteld. In werkelijkheid zijn het er ca. 25km. De regionale weg er heen (“La Pontina”), is bovendien een van de gevaarlijkste wegen van Italië, met honderden ongelukken per jaar. Onderweg zullen de toeristen ook vooral industrie, straatvuil en tippelaars tegen komen. Ook dat is Italië.

Het oude plan om de Metro B vanuit Rome door te trekken naar CinecittàWorld, dat tegenover een outlet-shoppingcenter ligt en niet ver verwijderd is van voetbalclub AS Roma (die daar ook een stadion wil bouwen), is nooit echt door ontwikkeld. Voor nu zullen de toeristen afhankelijk zijn van pendelbussen die tussen de luchthaven of treinstation Termini op en neer rijden naar CinecittàWorld.

De prijs daarvan is nog niet bekend, maar zal te vergelijken zijn met die van de bussen van het Oulet Centre (13,00€) De inkom van CinecittàWorld is wel bekend: 29,00€ voor iedereen boven de 10 jaar. Jonger of ouder dan 65 betaalt 23,00€. Kinderen kleiner dan een meter mogen gratis naar binnen.

Meer informatie vind je op www.cinecittaworld.it