"Vlaamse regering moet duidelijk oranje gekleurd zijn"

"Als er een nieuwe Vlaamse regering komt, moet die heel duidelijk oranje gekleurd zijn." Dat heeft CD&V-Kamerlid Eric Van Rompuy gezegd in de marge van de 11 juliviering in Brussel. Dit weekend wordt mogelijk doorslaggevend in de gesprekken over de Vlaamse formatie.

De onderhandelingen tussen de N-VA en CD&V om een Vlaamse regering te vormen, verlopen moeizaam. CD&V verkoopt zijn vel duur, zo stelde Van Rompuy vanmiddag? "De N-VA is nu de grootste partij. Het is aan hen om de compromissen te maken. Zij moeten nu eens voorstellen doen waar er moet bespaard worden en hoe er moet hervormd worden."

"CD&V is de tweede partner. Maar dat maakt ook dat we veel harder kunnen zijn en moeten zijn. Want als er een nieuwe Vlaamse regering komt, moet die ook heel duidelijk oranje gekleurd zijn", besloot het nieuwe Kamerlid.

Laatste hindernissen voor onderhandelaars

Na alle toespraken, plichtplegingen en festiviteiten rond de Vlaamse feestdag is het voor de Vlaams onderhandelaars van N-VA en CD&V morgen opnieuw een werkdag. Vanaf 9.30 uur zitten de onderhandelaars samen met de intentie de resterende knopen - "zware brokken", aldus CD&V-onderhandelaar Hilde Crevits - door te hakken.

Die resterende knopen concentreren zich rond de nieuwe bevoegdheden die Vlaanderen in handen krijgt, gaande van de kinderbijslag tot de woonbonus. Keuzes over die knopen hebben ook snel belangrijke budgettaire consequenties. Daarom worden nog volop simulaties uitgevoerd. Bedoeling is morgen heel de dag te vergaderen en "zo ver als mogelijk te geraken", zegt een onderhandelaar.

Zondag zijn nog geen onderhandelingen gepland. Er is dan ook een agendaprobleem voor enkele onderhandelaars. Intussen wordt ook gespeculeerd over de ministerposten. Officieel blijft het credo bij de onderhandelaars: "Eerst de inhoud, dan de postjes". Maar elke partij probeert intussen achter de schermen wel al de puzzel te leggen. Bij CD&V is het onder meer de vraag waar de toekomst van Kris Peeters ligt en wie naast Hilde Crevits, Jo Vandeurzen en Joke Schauvliege mag dromen van een ministerschap.

Bij N-VA lijken de vier hoofdonderhandelaars Geert Bourgeois, Ben Weyts, Philippe Muyters en Liesbeth Homans op de voorste rij te staan voor een ministerpost. Dan is het nog de vraag wie de mogelijke vijfde N-VA-minister wordt en wie de Brusselse minister in de regering mag leveren. Daarvoor circuleren verschillende namen.

De kans dat Kris Peeters opgevist wordt als minister-president is erg klein. Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) maakte vanmorgen nogmaals duidelijk dat het minister-presidentschap volgens hem toekomt aan de grootste partij. Bourgeois lijkt de meest voor de hand liggende kandidaat.

Wat wel min of meer lijkt vast te liggen is het verlengd parlementsvoorzitterschap van Peumans. CD&V zou niet echt meer aandringen op die post. Dat zou meteen betekenen dat de minister-president en de parlementsvoorzitter in Vlaanderen voor het eerst uit dezelfde partij komen. Samen met het aanduiden van ministers, begint ook het getouwtrek rond de verdeling van de bevoegdheden.

Als de formatie effectief volgende week landt liggen een aantal scenario's klaar. Stel dat de onderhandelaars woensdag of donderdag een akkoord bereiken, dan kunnen in het weekend de partijcongressen van N-VA en CD&V gehouden worden. Het Vlaams Parlement zou dan mogelijk na de nationale feestdag van 21 juli twee dagen kunnen bijeenkomen voor de regeerverklaring en de vertrouwensstemming.

lees ook