"Waterpeilen aan het zakken, maar waakzaamheid geboden"

Na de hevige regenval tijdens de nacht van donderdag op vrijdag zijn de peilen van de waterlopen overal in Vlaams-Brabant aan het zakken, maar vanwege de nieuwe voorspellingen over een zomeronweer in de vooravond of nacht blijft waakzaamheid geboden. Kritieke overstromingen van waterlopen die woningen treffen, worden evenwel niet verwacht. Dat stelt Katrien Smet, woordvoerster van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM).

"Het onweer afgelopen nacht heeft in Vlaams-Brabant - vooral in het Denderbekken - tot zeer hoge waterpeilen geleid. Er was evenwel nooit gevaar voor woningen", aldus Smet. "Wel werd op sommige plaatsen het waakpeil benaderd of overschreden. Dat is het peil waarop waterlopen op het punt staan buiten hun oevers te treden maar enkel weilanden of akkers bedreigd zijn. Dat was vandaag bijvoorbeeld het geval met de Bellebeek in Essene. In Borchtlombeek werd beroep gedaan op het wachtbekken van de Vunzelbeek."

Wel liepen er op enkele plaatsen zoals Opwijk en Wemmel huizen onder water omdat de riolen het water niet konden slikken. In Meise werden enkele straten in het centrum geconfronteerd met een modderstroom. "Het aangekondigde onweer kan het niveau van waterlopen in Vlaams-Brabant terug naar het waakpeil brengen, maar we verwachten geen kritieke overstromingen die woningen bedreigen. Overstromingen doordat riolen het water niet kunnen slikken, blijven natuurlijk mogelijk. Het blijft echter zeer moeilijk te voorspellen waar en hoe intens deze onweders zullen toeslaan", aldus Smet.