Assepoesters mogen Efteling niet meer in

Als je graag "in thema" naar het Nederlandse pretpark de Efteling trekt, loop je het risico om niet toegelaten te worden. Het pretpark neemt die maatregel omdat er verwarring ontstaat over wie als acteur in dienst is en wie zich voor de lol heeft verkleed. Volgens de Efteling zouden er wekelijks professioneel uitgedoste bezoekers aan de poort verschijnen.

"Het verkleed naar de Efteling komen wordt niet verboden, maar de mensen bij wie niet duidelijk is of zij bij ons attractiepark horen, worden wel geweigerd", zegt Femke van Es, de woordvoerster van het pretpark.

Het officiële parkreglement werd er zelfs voor aangepast. De maatregel botst op kritiek van grote groepen "cosplayers", mensen die er een hobby van maken om meerdere keren per jaar met tientallen tegelijk samen te komen in de Efteling, allen gehuld in de meest excentrieke outfits en kostuums.

"Zij zullen vanaf nu geweerd worden", stelt Van Es. "Deze mensen zien er dusdanig professioneel verkleed uit, dat voor gewone gasten niet duidelijk is of ze bij ons live entertainment horen of niet."

Wie aan de poort wordt geweigerd, krijgt bovendien het eventueel al betaalde entreegeld niet terug. Kinderen die verkleed als roodkapje, prinses of draak door het attractiepark huppelen, hebben dan weer niets te vrezen.