Duo Keenroh uitgeroepen tot Jong Jazztalent Gent 2014

De wedstrijd voor jonge beloftevolle bands op Gent Jazz Festival is dit jaar gewonnen door het duo Keenroh. De band, bestaande uit pianist Thijs Troch en fluitist Jan Daelman, krijgt 10.000 euro in de vorm van begeleiding.
©Tamara Rafkin 2014

Voor het tweede jaar op rij beloont de organisatie een beloftevolle band die een bijzonder project wil realiseren met een begeleidingsbudget. Keenroh wil met dat budget samenwerken met muzikanten en componisten waarmee ze een grote affiniteit hebben, onder meer Kris Defoort, Jozef Dumoulin en Bo Van Der Werf. De groep zal tijdens het uitwerken van hun project ook enkele residenties doen in Vlaamse kunstencentra. Het resultaat wordt voorgesteld met een concert op Gent Jazz Festival 2015. OakTree, de winnaar van vorig jaar, stelde vrijdagavond het resultaat van hun project aan het publiek voor.

Het project van Keenroh legt de nadruk op het werken met composities van bekende Belgische jazzmusici. Belangrijke uitgangspunten voor het duo zijn veelzijdige improvisatie en intense dialogen, een benadering die ze willen integreren en confronteren met andere stijlen binnen de jazz. "Onmiddellijk na het ontstaan van de jazz heeft Louis Armstrong al bewezen dat het spelen van duetten tot adembenemende muziek kan leiden", motiveerde juryvoorzitter Simon Korteweg. "Wij denken dat dit duo het talent en het doorzettingsvermogen bezit om deze manier van muziek maken een spannende en eigentijdse invulling te geven."

Gent Jazz Festival loopt nog tot 19 juli in de Gentse Bijloke.