Iraakse Koerden veroveren olievelden nabij Kirkuk

Volgens het Iraakse ministerie van Olie hebben Koerdische strijders twee olievelden nabij de betwiste stad Kirkuk in handen genomen. Het nieuws is bevestigd door een bron binnen het Koerdische zelfbestuur in het noorden van het land. De Iraakse regering heeft de overname sterk veroordeeld. Feit is dat de gebeurtenissen de nu al zeer gespannen verhouding tussen de Koerden en de regering in Bagdad geen goed doen.
AP2010
Archief

Het nationale olieministerie in Bagdad heeft de Koerden opgeroepen om zich onmiddellijk uit de olieraffinaderijen terug te trekken om "vreselijke gevolgen" te vermijden. Aan Koerdische kant echter valt te horen dat de overname noodzakelijk was.

"De Koerdische regionale regering was gedwongen om in te grijpen en de Iraakse infrastructuur te beschermen na berichten dat functionarissen van het Iraakse ministerie van Olie de installatie wilden saboteren", zo zei een anonieme bron binnen de Koerdische autoriteiten. "De olie-installaties staan vanaf nu onder onze controle. We hopen om snel weer operationeel te zijn."

De voorbije weken hebben Koerdische troepen gebieden in het noordwesten van het land ingenomen. Soldaten van het Iraakse leger hadden de gebieden verlaten om de strijd op te nemen tegen de islamitische opstandelingen van Isis. De Koerden kondigden daarop aan een referendum te zullen houden over onafhankelijkheid in de veroverde gebieden en dat nieuws is in Bagdad zeer slecht onthaald.

De Iraakse premier al-Maliki beschuldigde de Koerden er woensdag nog van dat ze de Soennitische opstandelingen die grote delen van het land veroverd hebben, onderdak bieden. In een reactie daarop lieten de Koerden weten dat hun ministers alle ministerbijeenkomsten zouden boycotten. De Koerdische parlementsleden hebben zich teruggetrokken uit de centrale Iraakse regering. De Koerden herhaalden intussen ook hun oproep aan Maliki om af te treden.

Waarnemers vrezen dat als er niet snel een regering van algemene eenheid komt, het land in drie delen zal uiteenvallen: een Koerdisch deel, een staat geregeerd door Isis en de hoofdstad Bagdad.