Onderzoeker bezoekt Belgische strijders in Syrië

Om zich beter te kunnen inleven in de leefwereld van de Belgische Syriëstrijders, is een Brusselse onderzoeker naar Syrië getrokken. Montasser AlDe'emeh, onderzoeker aan de KUL en Universiteit Antwerpen verblijft momenteel bij Belgen in de buurt van de stad Aleppo in het noorden van het land. Onze redactie kon via het internet met hem spreken.

AlDe'emeh vertrok eergisteren naar Syrië. Gisteren stak hij de Turks-Syrische grens. AlDe'emeh geraakte het land op illegale wijze binnen, zonder visum. Eens aangekomen in Syrië haalden enkele Belgische jongeren hem op.

AlDe'emeh voerde al enkele gesprekken met de jongeren. "Ze vertelden me dat ze het gebied hier bewaken en dat ze af en toe ten strijde trekken tegen Bashar al-Assad. Nog volgens de onderzoeker vechten de jongeren bij wie hij logeert bij het al-Nusra-front, dat banden heeft met Al Qaeda. Dat front werkt samen met andere rebellengroeperingen en noemt zichzelf minder radicaal dan de radicale islamisten van ISIS. "Deze jongeren zijn pragmatisch en werken niet met mensen die anderen ongelovig verklaren en hen daarom doden."

De Belgische strijders die bij al-Nusra vechten, vormen echter een minderheid. De meeste jongeren die vanuit ons land naar Syrië vertrokken zijn, vechten wel bij het extremistische ISIS.

Nog volgens AlDe'emeh heerst de chaos in Syrië. "In de auto zagen we mensen naar de hemel kijken omdat er een gevechtsvliegtuig overvloog. Ik heb gemerkt dat de mensen hier dat gewoon geworden zijn, maar ik niet."