Overlast door onweer en aanhoudende zware regenval

Afgelopen nacht hebben onweer en overvloedige regenval op verschillende plaatsen overlast in het land veroorzaakt. Vooral ten zuiden van Antwerpen en in en rond Brussel was er sprake van wateroverlast. Zo kreeg de Brusselse brandweer bijna 500 oproepen en moest ze 150 keer uitrukken voor ondergelopen kelders en straten en verstopte rioolgaten.

De eerste meldingen over wateroverlast kwamen uit Mortsel en Edegem. Daar stonden de Minervastraat en het Elzenplein blank. Omwonenden maakten daar zelf de putdeksels van de riolen open om het water te laten weglopen. In de Ridder van Ranstlei liepen verschillende kelders onder. Aan een ondergondse garage stond het rioolwater bijna een meter hoog. In Aartselaar stond het kruispunt van de Boomsesteenweg met de Terbekehofdreef deels onder water.

In Vlaams-Brabant kregen de brandweerkorpsen van Opwijk en Asse vanaf 0.50 uur een 40-tal oproepen, vooral voor ondergelopen straten en kelders in Wemmel en Opwijk.

De brandweer van Londerzeel was urenlang zoet met het verwijderen van een grote plas water op de A12 in Meise. Het probleem daar was dat het lang niet duidelijk was waar de verstopte afvoerput zich bevond. Op de Blauwe Hoek in Londerzeel raakte een vrouw lichtgewond bij een ongeval veroorzaakt door watergladheid. En in Overijse moest de brandweer enkele omgevallen bomen ruimen. Elders in de provincie was er geen overlast.

In Brussel kwamen verschillende tunnels op de kleine Brusselse Ring onder water te staan en werden afgesloten voor het verkeer. Vanmorgen waren de Stefaniatunnel, de Kunst-Wettunnel en de Jubelparktunnel nog steeds afgesloten.

Ook op de Tentoonstellingslaan in Jette staat er nog water en kan het verkeer moeilijk voorbij. Elders in Brussel is het uitkijken voor watergladheid, aldus de brandweer.

In Luik stuurde het onweer het luchtvaartverkeer in de war. Ook vluchten van Ryanair op weg naar Charleroi moesten worden opgevangen. Elf vluchten van het vrachtbedrijf TNT die normaal moesten landen in Luik werden omgeleid naar Brussel en Keulen.

Camping ondergelopen in Nieuwpoort

West-Vlaanderen kreeg vanmorgen vroeg nog een flinke waterpartij te verwerken. De brandweer van Nieuwpoort moest een beek langs de Polderstraat, tussen Nieuwpoort en Oostduinkerke, leegpompen.

Door de overvloedige regenval kwam een groot deel van de nabijgelegen camping blank te staan (kleine foto). Verwacht wordt dat het pompen van de beek nog enige tijd zal duren. Door de pompwerken is de Polderstraat tussen de Kinderlaan en de Albert-I laan afgesloten.

Het noodweer veroorzaakte bij ons vooral materiële schade. Niet zo in Amsterdam. Daar viel een dode toen een boom op een schuilhokje viel. Door omgevallen bomen is het tramverkeer in de Nederlandse hoofdstad verstoord.