Varken met twee koppen en 400 andere curiositeiten in Gentse "Wonderkabinet"

In Het Pand in Gent opent volgende week het "Het wonderkabinet", een tentoonstelling met vierhonderd bijzondere en historische wetenschapsobjecten en een veertigtal kunstwerken uit de verschillende universiteitscollecties.

De tentoonstelling "Het wonderkabinet" probeert de geest van een curiositeitenkabinet op te roepen. "Het gaat om een evocatie, niet om een reconstructie", zegt curator Frank Herreman. "Daarom toont ons wonderkabinet ook moderne wetenschappelijke instrumenten. En net zoals je in een 17e-eeuwse Wunderkammer naast archeologische objecten ook contemporaine kunst kon zien, tonen wij ook hedendaagse kunstwerken van kunstenaars die zich laten inspireren door verwondering en bewondering." Er is onder meer werk te zien van Panamarenko, Wim Hermans, Jan Fabre, Guillaume Bijl, James Ensor en Francisco Goya.

Onder de vierhonderd wetenschapsobjecten zijn er onder meer zonnekijkers, landmeetkundige instrumenten en andere wetenschappelijke toestellen te zien. Bezoekers kunnen zich ook vergapen aan herbaria, fossielen, objecten uit de Gallo-Romeinse tijd, mineralen, een varken met twee koppen, vier ogen en twee oren en skeletten en afgietsels van dieren. Ook plastinaten van de ingewanden en het bloedvatenstelsel, schedelboren en andere geneeskundige instrumenten, plantmodellen, pseudo-Romeinse beelden uit de 19de eeuw, embryoschedels, een geitje met een kop als een ballon, een olifantenschedel en een inktvis op sterk water maken deel uit van de curieuze verzameling.

Het Wonderkabinet is een gezamenlijke tentoonstelling van de Gentse universitaire collecties, die de handen in elkaar slaan om in 2017 een overkoepelend universiteitsmuseum te openen.

"Het wonderkabinet" is vanaf woensdag tot en met 27 juli te bezoeken tussen 11 en 18 uur, net als in de eerste drie weekends van augustus.