WHO richt coördinatiecentrum op tegen ebolavirus

In de Guinese hoofdstad Conakry wordt een coördinatiecentrum opgericht dat het oprukkende ebolavirus in West-Afrika een halt moet toeroepen. Het coördinatiecentrum is een initiatief van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De West-Afrikaanse landen Guinee, Liberia en Sierre Leone vechten al maanden tegen de uitbraak van het ebolavirus.

Volgens de WHO moet het centrum functioneren als een surveillance- en coördinatieplatform voor de nationale autoriteiten, de WHO en de internationale ngo's.

Het centrum moet de aanvoer van technische steun verbeteren en stroomlijnen en moet helpen om de nodige middelen te mobiliseren. De regionale organisatie Ecowas heeft intussen een solidariteitsfonds opgericht.

De West-Afrikaanse landen Guinee, Liberia en Sierre Leone vechten al maanden tegen de uitbraak van het ebolavirus. De omvang van het virus is ongezien. Volgens de WHO zijn in de drie landen samen al bijna 900 gevallen opgedoken en blijft het virus om zich heen grijpen. Begin deze week telde de organisatie al 539 dodelijke slachtoffers.

"Een race tegen de tijd"

Artsen Zonder Grenzen, die de voorbije weken in Kailahun in Sierra Leone meer dan zeventig patiënten behandelde, hamert op het belang van sensibilisering. Het virus zaait paniek en zorgt voor stigmatisering onder de lokale bevolking.

"Mensen moet weten hoe het virus zich verspreidt en moeten aangemoedigd worden om zich te melden wanneer ze symptomen hebben", zo stelt de organisatie in een mededeling.

Artsen Zonder Grenzen spreekt van "een race tegen de tijd". "Hoe langer het duurt om de mensen te vinden die in contact zijn geweest met een patiënt, hoe moeilijker de epidemie te beheersen wordt", stelt de organisatie, die meer dan 150 mensen inzet in Sierre Leone.

Ebola is een virusziekte die zeer besmettelijk is en waartegen momenteel nog geen specifieke behandeling of geneesmiddel bestaat.