Zweedse filmmaker werkt aan langste film ooit: 30 dagen zonder pauze

De Zweedse filmmaker Anders Weberg werkt momenteel aan de langste langspeelfilm tot nog toe. "Ambiancé" wordt een surreële droomachtige film die zo'n 720 uur ofwel 30 volle dagen zal duren. Om de appetijt al een beetje aan te wakkeren heeft Weberg al een trailer vrijgegeven van zo'n 72 minuten.

Inspiratie voor zijn film haalde Weberg, die al meer dan 300 films heeft gemaakt, uit het overlijden van zijn zoon, zes maanden geleden. De 21-jarige stierf aan een overdosis. "Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in (het concept) tijd", zei Weberg aan de plaatselijke krant The Local. Niet verwonderlijk heeft hij een voorkeur voor uiterst trage shots.

Voor zijn nieuwe prent -naar eigen zeggen zijn laatste- heeft Weberg al 280 uur film gedraaid, wat ruim onvoldoende is. Weberg werkt aan gemiddeld een uur film per zeven uur materiaal, dus moet hij uiteindelijk ongeveer 5.000 uur ruw beeld hebben.

Het is de bedoeling dat "Ambiancé" in 2020 in première kan. Een inzending voor een festival kan de prent niet worden, want geen enkel festival duurt lang genoeg. Misschien kan Weberg wel een van zijn trailers inzenden. De huidige trailer wordt gevolgd door een van 440 uur in 2016 en eentje van drie dagen in 2018.

De langste film tot nog toe is "Modern times forever", een vehikel uit 2011, dat 240 uur - tien dagen - duurt.