"Braziliaanse vrouwen willen mooi zijn"

Gisele Bündchen, Alessandra Ambrosio, Adriana Lima, Isabeli Fontana, Cintia Dicker. En zij zijn dan nog maar een fractie van topmodellen die verder één ding gemeen hebben: ze hebben allemaal Braziliaanse roots. "Met hun eindeloos lange benen, hun exotische gelaatstrekken en sexy accenten is het niet verwonderlijk dat Braziliaanse vrouwen de modewereld domineren", aldus Style Bistro. Maar wat maakt deze vrouwen zulke "wereldveroveraars in deze industrie"?

Volgens de Britse modewebsite Stylist is Brazilië zelfs uitgegroeid tot "trendsettend middelpunt van de schoonheidsindustrie". Niet verwonderlijk, daar uit onderzoek gebleken is dat Braziliaanse vrouwen op jaarbasis tot elf keer meer uitgeven aan schoonheidsproducten dan bijvoorbeeld hun Britse vriendinnen.

"Schoonheid is zo belangrijk in Brazilië. De term "vaidade", zeg maar "ijdelheid", heeft helemaal geen negatieve bijbetekenis. Bovendien zien buitenlanders het land als een symbool van tropische sensualiteit", aldus antropoloog Alexander Edmonds, die zijn bevindingen over de Braziliaanse schoonheidsindustrie in een boek neerschreef.

"Hoe oneerlijk schoonheid ook moge zijn, het is een feit dat mooie mensen hier privileges hebben en meer invloed kunnen uitoefenen zonder enige andere verdienste. Daarom heeft schoonheid vrijwel hetzelfde effect op armere vrouwen als voetbal en basketbal op jongens", voegde hij er in New York Times aan toe.

AP2012

Schoonheidsspecialiste Vivienne Rudd aan Stylist: "Door economische maatregelen is er in de jaren negentig een nieuwe stedelijke middenklasse ontstaan, die het relatief goed heeft en daarom ook meer geld voor schoonheidsproducten kan uitgeven." Zo groeide Brazilië uit tot grootste markt voor deze producten, na de VS en Japan.

Niet alleen schoonheidsproducten, ook plastische chirurgie zit in de lift. Edmonds op Anthropology Now: "Een dokter maakte zich er met een grapje van af, maar er zit een zekere waarheid in. Wat is het verschil tussen plastische chirurgie en psychische begeleiding om je lichaam te aanvaarden? De psychiater weet alles, maar verandert niets. De plastische chirurg weet niets, maar verandert alles. In die zin is het Braziliaanse landschap geëvolueerd." En dus besluit Edmonds: "De armen verkiezen een operatie."

Dat Braziliaanse vrouwen wereldwijd als fotomodel zo goed scoren, doet de droom van andere Braziliaanse schonen alleen maar groter worden. Want "Made in Brazil" is een heus kwaliteitsmerk geworden.

lees ook