Afghanistan gaat stemmen hertellen

In Afghanistan is een compromis bereikt over een einde van de diepe politieke crisis. Alle stemmen bij de presidentsverkiezingen zullen nu herteld worden onder toezicht van de Verenigde Naties. Door het akkoord is een diepe politieke crisis vermeden in een erg cruciaal jaar.
AP2014

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry kon het akkoord in de Afghaanse hoofdstad Kaboel bekendmaken. Bij de voorstelling werd hij geflankeerd door de Afghaanse president Hamid Karzai en de twee presidentskandidaten, Abdullah Abdullah en Ashraf Ghani.

Die zijn het nu eens om alle stemmen van de tweede ronde van de presidentsverkiezingen te hertellen onder toezicht van de Verenigde Naties. Op die manier moet duidelijk worden wie de verkiezingen gewonnen heeft en zal de winnaar de nodige legitimiteit krijgen.

Beide kandidaten eisten de overwinning op en daardoor dreigde een diepe politieke crisis in Kaboel. Die kon de legitimiteit van de nieuwe president ondermijnen en mogelijk tot geweld leiden tussen de bevolkingsgroepen van het land. Dat zou dan aardig in de kaart spelen van de extremistische moslimrebellen van de taliban.

Kerry behoudt Afghanistan voor crisis

Het compromis is een opsteker voor VS-minister John Kerry die speciaal naar Kaboel was gereisd om een oplossing te vinden. Kerry wil op die manier Afghanistan als bondgenoot behouden in een erg cruciaal jaar. In december zal het grootste deel van de buitenlandse troepen -nu onder NAVO-bevel- Afghanistan verlaten. 

Het Afghaanse leger zal dan zelf de strijd moeten voeren tegen de taliban die nog altijd actief zijn vanuit Pakistan. Tegelijk is een crisis bezworen tussen de twee belangrijkste bevolkingsgroepen van Afghanistan, de zuidelijke Pashtun en de noordelijke Tadzjieken. Kandidaat Ghani is een Pashtun, zijn rivaal Abdullah Abdullah gemengd Pashtun en Tadzjiek.

Met het compromis heeft Kerry dus een strategische triomf geoogst en wordt een scenario zoals in Irak vermeden. Daar heeft het wantrouwen tussen sjiieten en soennieten het land verscheurd, waardoor een extremistische groep zoals "Islamitische Staat" (vroeger ISIS) grote delen van het land onder de voet kon lopen.