Brusselse onderhandelaars bereiken regeerakkoord

In Brussel hebben de onderhandelaars van PS, CDH, FDF, Open VLD, CD&V en SP.A een akkoord bereikt voor de vorming van een nieuwe Brusselse regering. Dat heeft Laurette Onkelinx (PS), de Brusselse formateur, bevestigd aan de Franstalige omroep RTBF.

Volgens Onkelinx moet het akkoord nog eens worden nagelezen en moeten de laatste details nog worden uitgewerkt. Maandag zou het akkoord worden voorgesteld. Volgende donderdag moet het akkoord worden goedgekeurd door de verschillende partijcongressen.

"Ik ben erg tevreden", zegt Onkelinx. "Het is een mooi akkoord. Er was een constructieve sfeer bij de zes onderhandelaars."

De verdeling van de bevoegdheden en de invulling van de namen van de ministers/staatssecretarissen is voor na de congressen, maar nu al lijken een aantal namen zeker: Didier Gosuin (FDF), Guy Vanhengel (Open VLD) en Pascal Smet (SP.A). Ook vrij zeker is dat Céline Fremault (CDH) haar plaats in de Brusselse regering behoudt.

Bij PS en CD&V zijn tegenstrijdige signalen te horen. Zo zijn er stemmen binnen de PS dat het nog niet zeker is dat Rudi Vervoort zichzelf zal opvolgen als Brussels minister-president. Bij CD&V is het niet zeker dat uittredend minister Brigitte Grouwels haar carrière wil afsluiten als staatssecretaris van de derde Vlaamse partij.

Wat wil de Brusselse regering doen?

Door de zesde staatshervorming krijgt Brussel net zoals de andere gewesten meer bevoegdheden. Het gaat dan onder meer om de kinderbijslag en de woonbonus.

Voorlopig zou er in het Brusselse Gewest niet veel aan die stelsels veranderen. In 2017 zou er wel een grote belastinghervorming komen, dan zou er meer duidelijkheid komen over die hervormingen.

Wel worden de metrolijnen uitgebreid, zowel naar het noorden als het zuiden en komt er een inschakelingstraject voor jongeren die meer dan anderhalf jaar werkloos zijn. Daar zijn overigens ook Europese fondsen beschikbaar voor.