Grote bouwplannen "bedreigen" de Grand Canyon

Het nationaal park Grand Canyon in de Amerikaanse staat Arizona wordt in zijn huidige vorm bedreigd door twee bouwprojecten. Dat melden internationale media. Parkopzichter Dave Uberuaga spreekt in de Los Angeles Times van een "ernstige dreiging".

"Als je projecten van dergelijke omvang en draagwijdte zo dicht bij je park hebt, dan zal dat zeker een impact hebben op de ervaring van onze bezoekers", aldus Uberuaga.

De meest zichtbare constructie wordt een hotel-, restaurant- en winkelcomplex met een oppervlakte van meer dan anderhalve vierkante kilometer op het land van de Navajo-indianen, vlak naast het park. De "Grand Canyon Escalade" krijgt ook een kabellift die de bezoekers voert naar een verhoogd wandelpad en een café op de bodem van de canyon, aan de oever van de rivier Colorado.

De projectontwikkelaar verklaart aan de Britse krant The Independent dat het complex een "minimale inbreuk" op het uitzicht zal plegen. Maar Dave Nimkin van de National Parks Conservation Association spreekt van een "regelrechte ramp". "Het project is totaal niet in overeenstemming met een een nationaal park als de Grand Canyon", luidt het.

Een andere bouwproject wil dan weer Tusayan, een klein stadje kort bij de Grand Canyon, uitbreiden met 2.200 huizen en 300.000 vierkante meter aan handelsruimte. Geschat wordt dat de waterconsumptie in de gemeenschap daardoor zal verviervoudigen, wat volgens de parkopzichters desastreuze effecten kan hebben voor het plaatselijke ecosysteem. "Het grondwater dat ze hebben opgeboord, heeft nu al een effect op de bronnen en plassen die ongeveer 80 procent van het leven op de canyon bevatten", zegt Martha Hahn, die verantwoordelijk is voor het beheer van hulpbronnen.

De plannen voor de twee bouwwerken zijn al vergevorderd. Voor beide projecten geldt dat het stadium van voorbereiding al zo goed als afgerond is. De Grand Canyon, die beschouwd wordt als een van de zeven natuurwonderen, lokt jaarlijks vijf miljoen bezoekers.