Israël vraagt ontruiming noorden van Gazastrook

Israël heeft de Palestijnen gevraagd om het noorden van de Gazastrook te ontruimen. Wellicht worden daar heel snel militaire acties uitgevoerd, mogelijk zelfs een grondoffensief. Eerder waren van daaruit raketaanvallen op Israël uitgevoerd.
AP2014

Volgens het Israëlische leger zijn er berichten verstuurd naar de burgers om hun woningen ten noorden van Gaza-stad te verlaten "voor hun eigen veiligheid". De bewoners wordt ook aangeraden om weg te blijven uit de buurt van kantoren of instellingen van de radicale moslimgroep Hamas.

Wellicht zal Israël nu vrij snel overgaan tot zware militaire actie tegen dat deel van de Gazastrook. Mogelijk komt er ook een grondoffensief, want de voorbije dagen zijn meer dan 30.000 reservisten opgeroepen.

Het noorden van de Gazastrook wordt extra geviseerd, want van daaruit zijn de voorbije dagen raketten afgevuurd op Israël. Die vallen dan wel meestal neer in open veld of worden neergehaald door het Israëlische anti-raketsysteem "Iron Dome", maar toch is een bejaarde vrouw omgekomen in Israël.

Vanavond zijn er vanuit Gaza raketten afgevuurd op Tel Aviv en op Jeruzalem. De meesten daarvan werden onschadelijk gemaakt, een raket is neergestort op een Palestijns huis op de Westelijke Jordaanoever. Daarbij is niemand gewond geraakt.

Volgens het leger zijn er vanavond ook raketten afgevuurd vanuit het zuiden van Libanon. Het is niet duidelijk wie die raketten heeft afgeschoten. Het kan zowel gaan om de sjiitische groep Hezbollah, maar er zijn daar ook Palestijnse groepen actief.

AP2014

VN vragen bestand in Gaza

Vanavond heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties in New York opgeroepen tot een staakt-het-vuren in de Gazastrook en Israël. Alle partijen wordt ook gevraagd om burgers te ontzien.

Vandaag heeft Israël overigens de bombardementen op de Gazastrook nog opgevoerd. Er is sprake van 46 doden bij de Palestijnen, onder hen zijn ook burgers. Dat maakt zaterdag tot de meest bloedige dag sinds het begin van de vijandelijkheden vijf dagen geleden. In totaal zouden sindsdien al zeker 130 inwoners van de Gazastrook gedood zijn.  

Israël blijft dus doorgaan met het bombarderen van raketlanceerders, commandocentra en wapenfabrieken van Hamas en andere radicale Palestijnse organisaties.

Bij die aanvallen worden echter ook burgers gedood en gewond. Veel Palestijnen verwijten Israël dat dat doelbewust gebeurt. Israël zegt dan weer dat de Palestijnse milities zich verschansen tussen de burgers en dus verantwoordelijk zijn.