Jazzmuzikant Charlie Haden overleden

De Amerikaanse bassist Charlie Haden is overleden. Haden, een van de beroemdste contrabassisten ter wereld, werkte jarenlang samen met saxofonist Ornette Coleman en speelde met onder meer met John Coltrane, Dizzy Gillespie en Keith Jarrett. Hij was 76.

Haden kwam uit een muzikale familie van country- en westernmuzikanten. Hij deed zijn eerste optreden op 2-jarige leeftijd (foto onder). Als kind zong hij, maar nadat hij polio had opgelopen was hij niet meer in staat om een juiste toonhoogte aan te houden. Hij is dan maar op de contrabas van zijn broer beginnen te spelen. Ondertussen had hij de jazz ontdekt en begon zich daarin te verdiepen.

Samen met Ornette Coleman was Haden een van de founding fathers van de free jazz. Later richtte hij, samen met Carla Bley, het Liberation Music Orchestra op. Hij speelde ook samen met o.a. Keith Jarrett, Pat Metheny, Ginger Baker (drummer van supergroep Cream), Bill Frisell en vele anderen.

Haden leed aan het postpoliosyndroom, een ziekte die hem uiteindelijk fataal werd.