Kiev bombardeert rebellenkampen nabij Donetsk

Het Oekraïense leger heeft zware luchtaanvallen uitgevoerd op trainingskampen en basissen van pro-Russische rebellen. Berichten over het aantal doden lopen ver uiteen, maar het zouden er zeker tientallen zijn. De inwoners van Donetsk zelf kiezen intussen eieren voor hun geld en verlaten de stad in grote drommen.
A2014
archieffoto

Het Oekraïense leger heeft de voorbije weken enorme vooruitgang geboekt in het omsingelen van de opstandige stad Donetsk. Oekraïense troepen konden de stad afgelopen week tot op zo'n 20 kilometer naderen.

Dat militaire offensief staat in schril contrast met de uitspraken van de Oekraïense president Petro Porosjenko. Die had de inwoners verzekerd dat het niet tot een frontaal, gewapend treffen zou komen in de steden Donetsk en Loegansk. In die beide steden samen wonen ruim 1,5 miljoen mensen.

De inwoners van Donetsk echter hebben weinig vertrouwen in een goede afloop. Nu het nog kan en er nog treinen rijden, zijn de voorbije uren duizenden van hen de stad ontvlucht (zie kleine foto). Volgens de zelfverklaarde premier van de "Volksrepubliek van Donetsk" zijn al meer dan 70.000 van de 900.000 inwoners vertrokken. De uittocht zou echter rustig en zonder paniek verlopen, vertelde een spoorwegbeambte aan enkele buitenlandse journalisten.

Luchthaven Donetsk belaagd

Op het terrein zelf gaan de gevechten intussen voort. De luchthaven van Donetsk, die in handen is van regeringsgetrouwe strijders, wordt nog steeds belaagd door pro-Russische opstandelingen.

Bij gevechten in de regio zouden de voorbije 48 uur 30 loyalisten zijn omgekomen, onder hen ook 23 Oekraïense militairen die sneuvelden bij een raketaanval door de rebellen in de buurt van Loegansk.

Ondanks oproepen tot een nieuw staakt-het-vuren heeft de nieuwe Oekraïense president de legeroperatie in het opstandige oosten opgevoerd.