Leterme: "Ik denk dat Europa zich vergist"

Oud-premier Yves Leterme haalt in De Tijd zwaar uit naar de beslissing van de Europese Commissie dat de waarborg voor de Arco-coöperanten niet kán. Volgens hem is die beslissing een vergissing. Onder zijn premierschap werd de waarborgregeling uitgewerkt, in volle financiële crisis.

"De Europese Commissie heeft bepaalde dingen gedaan en andere nagelaten te doen, waardoor de financiële sector extreem geliberaliseerd werd", zegt Leterme. "Die beslissingen lagen mee aan de basis van de zwakte van het Europese bancaire stelsel."

De oud-premier erkent ook de fouten van "de bankiers en sommige aandeelhouders die onrealistische rendementen wilden halen". Het afwijzen van de waarborgregeling door Europa vindt hij niet kunnen. "Daarbij gaat de Commissie er vlotjes aan voorbij dat er niet alleen geen alternatief was, maar ook dat ze zelf mee aan de basis lag van de implosie van het systeem." Leterme noemt de beslissing van de Commissie dan ook slecht.

"Ik kan alleen herhalen dat de hele regering de waarborg heeft goedgekeurd, net zoals een overgrote meerderheid in het parlement. Het was en is een zeer verdedigbare oplossing. Wat de Commissie vindt, is geen wet van Meden en Perzen. Ze heeft zelf genoeg blunders op haar palmares."

De Europese Commissie beschouwt de Arco-coöperanten als aandeelhouders, die dus geen aanspraak kunnen maken op een staatswaarborg. Dat is wel het geval voor spaarders.