Mentaal beperkte man vrijgelaten uit gevangenis

Uit de gevangenis van Vorst is een 29-jarige man met een mentale beperking vrijgelaten. De magistraat die hem vrijliet, klaagt aan dat er duizenden van dat soort mensen vastzitten en die zitten daar niet op hun plaats, zegt hij.

De jongeman is 29 en heeft een verstandelijk niveau van een kind van zes. Hij was woensdag opgepakt omdat hij via Facebook contact had gehad met een jongen van acht. Eerder had hij van het gerecht al een waarschuwing gekregen dat hij geen contact meer mocht zoeken met minderjarigen.

Drie dagen lang heeft de man vastgezeten in Vorst. Gisteravond is hij dan na tussenkomst van de magistraat Henri Heimans vrijgelaten. De man heeft nu speciale verzorging nodig om het schrikken te boven te komen.

Volgens magistraat Heimans -die ook voorzitter is van de Commissie tot Bescherming van de Maatschappij- zijn er in ons land 3.876 mensen geïnterneerden, mensen die een strafbaar feit hebben gepleegd, maar specifieke zorg nodig hebben. Niet minder dan 1.143 van die mensen zitten er in een gevangenis of gesloten instelling, waar ze niet thuis horen, zegt Heimans.

Hij klaagt aan dat er al jaren een gebrek aan gespecialiseerde opvang voor dat soort mensen is.