Politiemensen moeten langer werken voor pensioen

Als gevolg van een arrest van het Grondwettelijk Hof vervallen alle gunstregimes bij de politie. Daardoor zullen sommige politiemensen tot acht jaar langer moeten werken voor ze met pensioen kunnen gaan. De politievakbonden zijn woest.

Bij de politiehervorming konden de politiemensen kiezen om hun oude statuut te behouden. Voor de vroegere rijkswachters, bijvoorbeeld, betekende dat dat ze op 54 of 56 met pensioen konden. Anderen konden dan weer al op 58 jaar vertrekken. Voor een kleine groep van 2.000 vroegere officieren van de gemeentelijke politie en gerechtelijke politie kon het pensioen echter pas op 62 jaar.

De kleinere politievakbond Sypol vond die discriminatie onrechtvaardig en stapte naar het Grondwettelijk Hof. Sypol wou bekomen dat die agenten ook twee jaar vroeger met pensioen mochten. Het draaide echter helemaal anders uit. In de plaats van de ongelijkheid op te heffen, schafte het Hof de gunstregimes voor iedereen af.

De andere politievakbonden reageren verbolgen en wijzen erop dat ze pas na heel moeilijke onderhandelingen verkregen hadden dat de meeste politiemannen al op 54, 56 of 58 jaar met pensioen konden. "Het is inderdaad in ons gezicht ontploft en wat ons het meest stoort is dat sommigen die er totaal geen ervaring mee hebben een zaak hebben aangespannen zonder er de gevolgen van in te schatten", zegt Vincent Houssin van de politievakbond VSOA.

"Voor veel van onze mensen is dit een drama. Zij stonden op het punt om met pensioen te gaan, om bijvoorbeeld met hun buitenlandse partner naar het buitenland te trekken. Dit zijn familiale drama's", aldus nog Houssin.