Rio de Janeiro bereidt zich voor op finale WK

In de Braziliaanse stad Rio de Janeiro worden meer dan 25.000 ordetroepen ontplooid voor de finale van het WK voetbal tussen Argentinië en Duitsland, morgenavond. Het gaat om de grootste machtsontplooiing die de stad ooit gezien heeft. In Rio zijn naar schatting 70.000 Argentijnse voetbalsupporters.
AP2014

Voor de finale worden naar schatting 75.000 supporters verwacht in het Maracanã-stadion, onder wie de Braziliaanse president Dilma Rousseff, de Russische president Vladimir Poetin en de Duitse kanselier Angela Merkel.

"Dit zal de grootste veiligheidsoperatie zijn die de stad en het land ooit hebben gezien", zegt een woordvoerder van de overheid. "We moeten erop toezien dat alles verloopt zoals tijdens alle andere wedstrijden tijdens het tornooi." Naast meer dan 25.000 ordetroepen worden er ook 25 schepen ingezet die de kustlijn voor Rio de Janeiro in de gaten moeten houden.

De finale wordt in zekere zin beschouwd als een risicowedstrijd, omdat één van de finalisten Argentinië is. Veel Brazilianen beschouwen Argentijnen niet bepaald als hun beste vrienden, en een eventuele Argentijnse overwinning tegen Duitsland zou voor veel Braziliaanse voetbalsupporters een tweede klap in hun gezicht zijn, na de smadelijke 7-1-nederlaag tegen Duitsland in de halve finale.

AP2014

Rousseff: positieve balans

De Braziliaanse president Dilma Rousseff is alvast positief over het bijna afgelopen voetbaltornooi in haar land. Volgens haar zijn de criticasters de mond gesnoerd, die vooraf hadden gezegd dat Brazilië niet in staat was om het tornooi te organiseren. "We hebben getoond dat ons volk weet hoe het met elkaar moet omgaan, maar ook met de buitenlandse gasten. We hebben de orde kunnen handhaven en ook onze luchthavens hebben naar behoren gewerkt."

Vóór het tornooi was er heel wat kritiek. Sommige voetbalstadions raakten maar net op tijd klaar, maar heel wat infrastructuurwerken - aan wegen of luchthavens bijvoorbeeld - zijn nog verre van afgewerkt. Omdat er op het laatste nippertje zo hard is doorgewerkt, zijn er wellicht ook enkele dodelijke slachtoffers gevallen onder de bouwvakkers. Vorige week nog is er in Belo Horizonte een viaduct in aanbouw neergestort op het verkeer dat eronderdoor reed.

Peilingen geven aan dat zowat de helft van de Brazilianen op zijn zachtst gezegd bedenkingen heeft bij de kosten voor de organisatie van  het voetbaltornooi: meer dan 13,5 miljard dollar. Daartegenover staat dat miljoenen Brazilianen nog altijd in armoede leven en dat het pover gesteld blijft met de openbare gezondheidszorg en het openbaar onderwijs.

AP2013

Nochtans is het verwachte massale volksprotest tegen het voetbaltornooi uitgebleven. In de afgelopen maanden waren er wel wat betogingen, maar die zijn bijzonder hard aangepakt door de ordediensten.

Daardoor hebben de brave huisvaders en -moeders afgehaakt en bleven de betogingen meestal beperkt tot een kleine harde kern betogers.

Veel voetbalsupporters daarentegen zijn lovend over het voetbaltornooi, over het voetbalspel dat ze hebben gezien en over de feestelijke sfeer voor, tijdens en na de wedstrijden. De pandoering van de Seleção - de Braziliaanse selectie - tegen de "Mannschaft" zal voor veel Braziliaanse supporters wel nog lang blijven nazinderen.  

AP2004
ALL RIGHTS RESERVED.2014