Selah Sue sluit af met mix van hits en nieuwe nummers

"Nevelspray, geen regen". Op de eerste dag van het Cactus Festival in Brugge valt het weer al bij al nogal mee. De temperatuur ging de hoogte in toen Arsenal samba op het podium bracht. Het was een opwarmer voor Selah Sue, die de eerste festivaldag afsloot met een mix van hits en enkele nieuwe nummers.

Cactus heeft de jongste jaren een stevige reputatie opgebouwd als sfeerfestival. Ook Annelies Moons van Radio 1 omschrijft de sfeer als "erg gezellig". Bovendien heeft Brugge vandaag al bij al het weer mee. "We hebben een beetje nevelspray gehad, maar niet echt regen".

Tegen de avond werden de temperaturen de hoogte ingedreven door Arsenal. In het Minnewaterpark staat een groot scherm waar festivalgangers het WK kunnen volgen, maar vanavond was de belangstelling voor de kleine finale Braziilië-Nederland zeer matig. Slechts een handvol mensen vatte post voor het scherm. Voor echte samba en exotische sferen moesten ze bij Arsenal zijn, dat op hetzelfde moment aan zijn set begon.

Arsenal was een uitstekende opwarmer voor Selah Sue, die vanaf kort voor middernacht de eerste festivaldag afsloot. Selah Sue speelde op Cactus haar enige Vlaamse concert deze zomer. De ontspannend ogende zangeres bracht een mix van hits en vier nieuwe nummers.

Coely is terug, "met de echte Coely-energie"

Het Cactus  Festival, dat nog steeds bewust voor 1 podium kiest, schoot vanmiddag uit de startblokken met een exclusief concert van de Britse band Champs (de broers Michael en David Champion), gevolgd door de Belgisch-Congolese hiphopsensatie Coely. Zij moest vorige week nog wegens een blindedarmontsteking verstek laten gaan voor Rock Werchter, maar was nu helemaal genezen. "Ze had weer die echte Coely-energie", zegt Annelies Moons. Haar hit "Ain't chasing pavements" liet ze mooi uitmonden in "Could you be loved" van reggae-icoon Bob Marley.

Moons was ook erg gecharmeerd door de set van de Amerikaanse troubadour M. Ward, die een erg diverse set bracht. "Hij lijkt een mysterieus figuur, maar wanneer hij zijn zonnebril afzet wordt hij een verhalenverteller met zijn ogen". M.Ward betuigde eer aan de overleden Tommy Ramone door een cover te brengen van "California sun".

Admiral Freebee, die Cactus prijst om "de line-up met goede smaak, waar alles kan", beacht blazers mee op het podium, zodat zijn folky sound veel meer bluesy klonk. "Het was een meezingfeest", zegt Annelies Moons.

Jamie Woon kampte met wat technische problemen aan het begin van zijn set, en bracht zijn bekendste nummer "Night air" al heel snel. Dat had minder gunstige gevolgen: veel mensen gingen meteen daarna al weg, of begonnen te keuvelen en babbelen tijdens de rest van de set. Met zijn zachte stem en dito gitaar had Woon moeite om boven het geroezemoes uit te komen. "Storend, want het was wel een mooie set", volgens Moons.

Cactus pakt dit jaar ook uit met kunst

Het Cactus Festival loopt dit jaar tot maandag. Dat heeft te maken met de Britse triphopband Massive Attack die zich enkel nog op maandag kon vrijmaken.

Cactus wil zich zeker ook met deze editie meer profileren als een multidisciplinaire gebeurtenis met een sterkere nadruk op kunst. Kunstencollectief FERM pakt uit met een gigantisch wit hoofd dat omgeven wordt door kleine huisjes die op wandel zijn door het Minnewaterpark. 's Avonds biedt het werk ook decor voor een 3D-projectie. Daarnaast werkt het Cactusfestival samen met enkele studenten van UHasselt die met "Balloon Bridge" zullen zorgen voor een opvallende brug van licht.

Wat het muzikale betreft, wil de organisatie "een programma samenstellen dat de eclectische geest van het Cactusfestival vat". "Maar net zo goed moeten we oog blijven hebben voor het commerciële aspect, om op het eind van de rit onze broek niet te scheuren", zegt programmator Patrick Keersebilck in De Morgen. "Het festival is ook fragiel, en afhankelijk van het goede weer, hebben we gemerkt na een eerdere, uitgeregende editie. Het heeft elk jaar wel iets van een potje Russische roulette."