Soenniet al-Jabouri parlementsvoorzitter in Irak

In Irak hebben de belangrijkste soennitische partijen Salim al-Jabouri voorgedragen als voorzitter van het nieuwe parlement. Drie maanden na de verkiezingen komt er dan eindelijk schot in de formatie, maar het geweld in het land blijft aanhouden.
AP2014

De post van parlementsvoorzitter is traditioneel voorbehouden aan de soennitische minderheid. Het wordt dus wellicht de gematigde soenniet Salim al-Jabouri, die de steun heeft gekregen van een grote alliantie van soennitische partijen. Het voltallige parlement moet zich nu nog uitspreken over de benoeming.

De voordracht is de eerste belangrijke stap in de vorming van een nieuwe regering. Dat verloopt erg moeizaam, want de parlementsverkiezingen werden al drie maanden geleden gehouden. 

Als er een parlementsvoorzitter is, kan de volgende en belangrijkere stap komen: die van de vorming van een regering en de benoeming van een premier. Huidig premier Nouri al-Maliki, een sjiiet, wil vasthouden aan zijn functie, maar krijgt ook binnen eigen rangen veel kritiek, omdat hij verantwoordelijk wordt geacht voor het uitlokken van de soennitische opstand die nu het noorden en westen van het land in handen heeft. 

Dertigtal mensen vermoord in Bagdad

Terwijl er dan toch een kleine stap gezet is in het politieke proces, houdt het geweld in Irak aan. In de hoofdstad Bagdad zijn vandaag enkele huizen aangevallen door gewapende mannen in burgerkleding.

Daarbij zouden meer dan dertig burgers in koelen bloede zijn afgeslacht; onder hen 29 vrouwen. De aanslagen vonden plaats in een wijk in Bagdad die bekendstaat voor prostitutie en wellicht hadden een aantal slachtoffers daarmee te maken.

De aanval wordt toegeschreven aan radicale sjiitische milities die gebruikmaken van de zwakte van leger en politie om rekeningen te vereffenen. In het verleden zijn er al eerder aanslagen gepleegd tegen bordelen in Bagdad. Die sjiitische milities zijn nu opnieuw bewapend om te gaan vechten tegen de radicale soennieten van "Islamitische Staat" (het vroegere ISIS) in het noorden.

Het Iraakse leger is inmiddels begonnen met het overvliegen van 4.000 militairen en sjiitische militanten naar de opstandige stad Ramadi ten westen van Bagdad. Het is de bedoeling dat die daar een tegenaanval tegenover ISIS gaan lanceren, maar tot nu toe is daar nog niet veel van in huis gekomen.