Verenigde Naties vragen bestand in de Gazastrook

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties vraagt de strijdende partijen om snel een bestand te sluiten tussen Israël en de Gazastrook en om de burgers te beschermen. Vandaag zijn in Gaza opnieuw 22 doden gevallen.

De internationale gemeenschap wil blijkbaar een punt zetten achter het over en weer geschiet tussen Israël en de Gazastrook. De VN-Veiligheidsraad vraagt niet enkel om een bestand, maar wil ook dat alle partijen burgers ontzien. Morgen zouden de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland hun inspanningen voor een bestand willen coördineren. 

Volgens waarnemers lijken de luchtaanvallen op de Gazastrook vandaag vandaag nog verhevigd. In het centrum van Gaza-stad is nu ook een moskee geraakt. Volgens Israël hadden de Palestijnen daar raketten opgeslagen en gaat het om een legitiem doelwit.

In totaal zijn er de voorbije dagen 1.100 doelwitten bestaakt, aldus het Israëlische leger. Het zou vooral gaan om raketlanceerders, commandocentra en wapenfabrieken en -opslagplaatsen van de radicale moslimgroep Hamas die de Gazastrook controleert, maar ook van andere Palestijnse groepen.

"We hebben Hamas een hoge prijs laten betalen en gaan voort met het vernietigen van infrastructuur van extremistische Palestijnse groepen", liet de Israëlische minister van Defensie Moshe Yaalon optekenen.

Vanavond zijn er ook raketten vanuit de Gazastrook neergestort op de Westelijke Jordaanoever niet ver van Jeruzalem. Een raket viel neer in een veld nabij Hebron, de anderer op een huis in Saïr, een Palestijns dorp ten zuiden van die stad. Er vielen echter geen slachtoffers. Er werden ook raketten afgevuurd op Tel Aviv, maar die werden onschadelijk gemaakt door het antiraketsysteem "Ijzeren Koepel".

Israël denkt nog niet aan ophouden

"Geen enkele internationale druk zal ons beletten de terroristen te raken die ons aanvallen", zei Netanyahu tijdens een persconferentie op het ministerie van Defensie. Eerder had hij een telefonisch onderhoud gehad met de Amerikaanse president Barack Obama, die vreest voor een escalatie van het conflict en heeft voorgesteld om te bemiddelen in het conflict tussen Israël en Hamas.

De Israëlische bombardementen op de Gazastrook begonnen vorige dinsdag, volgens Israël als reactie op de raketaanvallen van Hamas vanuit Gaza. De Israëlische bombardementen hebben al 120 doden en een kleine 1.000 gewonden gemaakt, de Hamas-raketten hebben vooral wat materiële schade veroorzaakt.

Israël zegt in Gaza raketlanceerinstallaties en commandocentra te viseren, maar volgens de Palestijnen zijn bij de bombardementen ook tientallen burgerslachtoffers gevallen. 

De spanning in de regio is flink opgelopen na de moorden op drie Joodse jongeren en één Palestijnse jongen, maar heeft mogelijk ook te maken met het vredesakkoord dat de Palestijnse president Mahmoud Abbas en Hamas hebben  gesloten. Israël heeft grote moeite met dat vredesakkoord.