"Er had meer uit dit lied kunnen gehaald worden"

Er leek geen einde aan te komen, aan de sliert hits die ABBA sinds hun overwinning op het Songfestival in 1974 aan elkaar reeg. Het werd zelfs een gewoonte, alweer die nummer één-notering. Maar een kleine kentering leek er te komen midden 1979, toen de single "Does your mother know" opvallend minder dan hun vorige singles wist te imponeren. En de reden was voor velen duidelijk: Björn Ulvaeus nam de lead vocals voor zijn rekening en dat was een enorme afwijking van het ABBA-concept tot dan toe.

Uiteindelijk was België het enige land waar het nummer de hoogste plaats van een nationale hitparade wist te bereiken. In Duitsland haalde het ternauwernood de Top 10. In Japan, de VS en Frankrijk geraakte het nummer zelfs niet in die top 10.

Carl Magnus Palm, die meerdere boeken over het Zweedse hitwonder schreef: "Nochtans, achteraf gezien, had Björn zelf het gevoel dat er meer uit de single had kunnen gehaald worden als de opnames zouden gebeurd zijn met de vrouwelijke stemmen in de hoofdrol."

Het verbaasde daarom dan ook niemand dat in de film "Mamma Mia" (2008) het nummer wel gebracht werd door een rijpere vrouw. Tanya, gespeeld door de Amerikaanse actrice Christine Baranski, plaagt hierbij de jonge goed ogende krullenbol Pepper, terwijl andere jongens van het zingend schouwspel genieten. De tekst moest daarom lichtjes aangepast worden: "But boy you're only a child" of "Take it easy. Better slow down boy".

Dat Ulvaeus nauw verbonden was met de voorbereidingen van deze film, was voor sommigen nog een extra bewijs dat hij vond dat de lead vocals ook in 1979 door een vrouwelijke stem (of twee) hadden moeten gezongen worden.

lees ook