"Granaat op Russisch grensstadje is provocatie"

Volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken is in het Russische grensstadje Donetsk een dode gevallen door een granaat die werd afgevuurd vanuit Oekraïne. Rusland heeft het over een regelrechte provocatie en dreigt met vergelding. Kiev ontkent intussen dat het in de richting van Rusland vuurt.
AP2014
Russiche militairen bezoeken een van de geraakte huizen in het Russische grensstadje Donetsk.

Bij de granaatinslag vanmorgen in het Russische stadje Donetsk - vlak bij de grens met het Oekraïense Loegansk  - zijn volgens een woordvoerder van de Russische regio Rostov twee huizen beschadigd geraakt. Behalve een dode vielen ook twee gewonden.

De Russische viceminister van Buitenlandse Zaken liet prompt weten dat Rusland het incident zou onderzoeken en beantwoorden met "sterke en specifieke acties". "Dit betekent dat er een gevaarlijke escalatie gaande is aan de grens, wat een veel hoger veiligheidsrisico betekent voor onze burgers die op Russisch grondgebied leven", zei hij.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwde in een mededeling voor "onomkeerbare consequenties". Rusland heeft al verschillende keren bericht over beschietingen vanuit Oekraïne maar het is de eerste keer dat daarbij melding wordt gemaakt van slachtoffers. Rusland heeft bij Oekraïne protest aangetekend tegen "deze daad van agressie vanwege Oekraïne".

Volgens de woordvoerder van de Oekraïense nationale veiligheids- en defensieraad is in deze zaak "geen twijfel mogelijk". "De Oekraïense troepen richten niet op het grondgebied van de Russische Federatie. Wij hebben niet geschoten", aldus Andrej Lyssenko.