"Hamas volledig verantwoordelijk voor burgerslachtoffers"

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft verklaard dat Hamas volledig verantwoordelijk is voor de burgerslachtoffers die de afgelopen dagen gevallen zijn bij raketaanvallen. Dat zei hij in een interview op de Amerikaanse televisiezender CBS.
AP2014

Ondanks de vraag van de internationale gemeenschap om een staakt-het-vuren beroept Israël zich op zijn recht van zelfverdediging. Netanyahu zal niet afzien van zijn bombardementen zolang hij niet verzekerd is van "een duurzame veiligheid" .

"We zullen alle nodige middelen gebruiken om onze bevolking te beschermen, zoals ook de Verenigde Staten en eender welk land dat zouden doen in deze situatie", antwoordde hij op de vraag of Israël een grondoffensief overweegt in Gaza.

 De VN-Veiligheidsraad had Israël en Hamas gisteren gevraagd om de wapens neer te leggen en "de internationale humanitaire wetten te respecteren, met name wat de bescherming van de burgerbevolking betreft." Maar Netanyahu verzekerde dat alleen Hamas verantwoordelijk is voor alle burgerslachtoffers, aangezien zij degenen zijn die raketten en commandoposten plaatsen "in woningen, ziekenhuizen, vlak bij kindercrèches en moskeeën."

"Wij betreuren alle burgerslachtoffers, maar het is Hamas die de volledige verantwoordelijkheid draagt", voegde hij eraan toe.