"Stem van Chedraoui klinkt nu zelfs nog warmer"

Terwijl de rest van het land hier en daar massa's regen te slikken kreeg, heeft het Cactus Festival in Brugge het ook op de tweede dag relatief droog gehouden. Mark Lanegan deed de boxen bij momenten knallen, en kreeg het gezelschap van Greg Dulli van The Afghan Whigs.
Lies Borgers

De tweede festivaldag van Cactus ging feestelijk van start met Jungle By Night en Bombino. Aan het einde van de set van Bombino gingen beide acts nog even samen aan het improviseren.

Toen School Is Cool op het podium verscheen, kwam de zon er door en werd het zelfs zomers warm in het Minnewaterpark. De band die deze zomer op de festivals staat, ziet er heel anders uit dan die van vorig jaar. Van de oorspronkelijke bezetting blijven alleen zanger/gitarist Johannes en drummer Matthias over. "Johannes huppelt nog altijd als een hitsige shetlandpony over het podium", maar het is niet meer hetzelfde als vroeger", vindt Annelies Moons van Radio 1.

Lies Borgers

Greg Dulli zingt mee met Mark Lanegan

De andere Belgische band, Intergalactic Lovers, kon haar meer bekoren. Frontvrouw Lara Chedraoui staat voortaan zonder gitaar op het podium omdat ze wegens doorgesneden pezen niet meer kan spelen, "maar dat komt de groep juist enorm ten goede", vindt Moons. "Chedraoui staat veel comfortabeler op het podium en bespeelt het publiek veel beter. Zelfs haar stem lijkt nog warmer te klinken".

Tussendoor speelde ook nog Conor Oberst, maar zijn muziek kwam in een festivalsetting minder tot zijn recht. Het publiek verloor zijn aandacht tijdens de kabbelende set.

Mark Lanegan, de man met de doorrookte stem, begon heel donker en slepend, maar toen hij de bluesy nummers van zijn album "Blues Funeral" op het publiek losliet, konden de boxen het bij momenten amper aan. De festivalgangers waren erg enthousiast toen Lanegan gezelschap kreeg van Greg Dulli, de frontman van The Afghan Whigs met wie hij eerder al op Cactus stond. Afghan Whigs mocht het voorlaatste optreden van de dag geven, net voor Caribou.