Belgisch-Roemeense documentaire bekroond

De lange documentaire "Waiting for August" van de Roemeens-Belgische cineaste Teodora Ana Mihai heeft de prijs voor de beste documentaire in de wacht gesleept op de 49e editie van het internationaal filmfestival van Karlovy Vary in Tsjechië. De prijs is 5.000 dollar (3.750 euro) waard.

"Waiting for August" vertelt het verhaal van een 15-jarig meisje dat samen met haar zes jongere broers en zussen in een sociale woningblok aan de rand van de Roemeense stad Bacau woont. Terwijl haar moeder voor enkele maanden de kost verdient in Italië, wordt zij ongewild gebombardeerd tot gezinshoofd.

De film, die kon rekenen op steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds, viel eerder dit jaar ook al in de prijzen op festivals in Toronto en Nyon. In oktober is de documentaire te zien op het Film Fest Gent.

Georgische film kaapt de hoofdprijs weg

De hoofdprijs in Karlovy Vary, de Kristallen Vaas, ging naar de Georgische film "Corn Island" ("Maïseiland"). Die prijs is goed voor een bedrag van 18.370 euro.

De film van regisseur George Ovasjvili is een psychologisch drama over een oude man en diens kleindochter die op een eilandje wonen in een rivier die grenst aan de separatistische regio Abchazië.

Voor hun bijdrage aan de wereldcinema werden ook de Australisch-Amerikaanse acteur Mel Gibson en de Amerikaanse regisseur William Friedkin ("The Exorcist", "The French Connection") in de bloemetjes gezet.

De onderscheiding voor Gibson, regisseur van het controversiële "The Passion of the Christ", viel bij de joodse gemeenschap in Tsjechië niet in goede aarde. Dat heeft te maken met Gibsons naar de joodse mening eenzijdige Christus-film en met antisemitische uitspraken die de acteur in 2006 had gedaan.

Het cinefiele festival van Karlovy Vary, ook bekend onder de Duitse naam Karlsbad, trok dit jaar 131.000 toeschouwers.