Gerenommeerde dirigent Lorin Maazel overleden

In de Amerikaanse staat Virginia is de gerenommeerde dirigent Lorin Maazel overleden. Hij was 84 jaar. Maazel leidde tal van orkesten, maar was vooral bekend door zijn optreden als dirigent van het nieuwjaarsconcert van de Wiener Philharmoniker, waarbij hij ook viool speelde.
AP2008

Lorin Maazel werd in Frankrijk geboren in een joodse familie, maar groeide op in de Verenigde Staten. Toen hij nauwelijks zeven was kreeg hij al les in dirigeren. Op zijn achtste debuteerde hij, op zijn twaalfde toerde hij door Amerika om belangrijke orkesten te dirigeren. Hij speelde ook viool in symfonische orkesten.

In 1960 was Maazel de eerste Amerikaan die in Bayreuth dirigeerde. Hij werkte o.a. bij de Deutsche Oper in Berlijn, bij de Wiener Staatsoper en de New York Philharmonic . In de jaren 70 volgde hij George Szell op als muzikaal leider van het Cleveland Orchestra. Opvallend was zijn opname van de musical "Porgy and Bess" van George Gershwin, met een volledig zwarte bezetting.

Maazel was vooral bekend door zijn optreden als dirigent van het beroemde  nieuwjaarsconcert van de Wiener Philharmoniker, waarbij hij ook viool speelde.