Hevige militiegevechten op de luchthaven van Tripoli

Op de luchthaven van de Libische hoofdstad zijn zware gevechten aan de gang tussen enkele milities. Het luchthavengebied is in handen van een militie uit het noorden, het is niet meteen duidelijk wie de tegenstander is. In de buurt van de luchthaven en ook elders in de stad zijn explosies gehoord. De luchthaven zelf is gesloten. Er is sprake van zeven doden en 36 gewonden.
LIBYA2014
Aan de horizon is een dikke rookpluim te zien.

Volgens inwoners van de Libische hoofdstad zijn de gevechten vanmorgen vroeg uitgebroken. De strijdende partijen maken gebruik van luchtafweergeschut en antitankgranaten. In de buurt van de luchthaven zijn dikke rookwolken te zien. Volgens berichten op enkele sociale media zijn verschillende raketten ingeslagen in de veiligheidszone rond de luchthaven.

De luchthaven van Tripoli, zo'n 30 kilometer ten zuiden van de stad, is sinds het omverwerpen van Moe'ammar Khaddafi in 2011 in handen van de Zintanmilitie uit het noordwesten van het land. Andere milities hebben al verschillende keren geprobeerd om hen daar te verjagen. Volgens de Libische tv-zender al-Nabaa zou nu een militie met de naam Stabiliteit en Veiligheidstroepen het luchthavengebied zijn binnengedrongen.

De Libische regering en het parlement slagen er maar niet in om de verschillende gewapende milities in het land onder controle te houden. Het gaat om de milities die in 2011 geholpen hebben om Khaddafi van de macht te verdrijven, maar die nu alle autoriteit van het huidige regime betwisten.