Palestijnen vluchten voor "aanval zonder weerga"

Het Israëlische leger heeft laten weten dat het "aanvallen zal uitvoeren zonder voorgaande" in het noorden van Gaza. Het heeft de Palestijnen opgeroepen om hun huizen te verlaten. Israël is afgelopen nacht ook voor het eerst de Gazastrook binnengedrongen om een raketlanceerinstallatie daar te vernietigen. Als gevolg van het escalerende conflict loopt het aantal doden en gewonden intussen op.

Via pamfletten werden de inwoners van het noorden van Gaza opgeroepen hun huizen "meteen" te verlaten en naar het zuiden te vluchten. Israël heeft aangekondigd dat het in die regio een zware aanval zal doorvoeren "zonder voorgaande".

Voor zover geweten is het Israëlische leger ook voor het eerst de noordelijke Gazastrook binnengedrongen. De Israëlische geniesoldaten hadden de opdracht om een raketlanceerinstallatie te vernietigen. Tijdens een kort gevecht met de Palestijnen zijn vier Israëlische soldaten lichtgewond geraakt. Na de interventie keerden de militairen terug naar Israël.

Ook burgerdoelwitten bestookt

Hoewel het gevreesde grote grondoffensief dus nog niet gestart is, wijst alles erop dat dit niet lang meer op zich zal laten wachten. Aan de grens met Gaza staan duizenden Israëlische reservisten klaar. Israël bestookt nu trouwens ook burgerdoelwitten waarvan het vermoedt dat ze banden hebben met de radicale Hamas.

De voorbije dagen zijn meer dan 156 Palestijnen gedood. Zo kwamen gisterenavond in Gaza-Stad 17 leden van eenzelfde familie om bij een raketinslag op het huis van een politiechef. Israël kondigde daarenboven aan dat het ook de komende 24 uur met grote macht zal toeslaan in het gebied en beval de Palestijnen daar om het gebied te verlaten.

De radicale Palestijnse organisatie Hamas laat zich in het hele conflict trouwens niet onbetuigd. Vanuit Gaza worden aanhoudend raketten richting Israël afgevuurd.

In de rest van het Midden-Oosten en het Westen wordt de situatie met argusogen gevolgd. De Amerikaanse president Barack Obama bood enkele dagen geleden aan om te bemiddelen. De Britse oud-premier Tony Blair, thans gezant voor het Midden-Oosten reist in de regio rond. Hij heeft de Egyptische president al-Sisi ontmoet en gaat ook in Israël zelf de vrede bepleiten. Daarnaast wordt ook veel verwacht van de emir van Qatar. De politieke leider van Hamas verblijft in ballingschap in die Arabische golfstaat.

AP2014