Paus belooft "oplossingen" voor priestercelibaat

Paus Franciscus heeft "oplossingen" beloofd voor de kwestie van het priestercelibaat, maar benadrukte daarbij dat dit tijd zal vergen. Dat zei hij in een interview met de Italiaanse krant La Repubblica.
GABRIEL BOUYS

Op de vraag of katholieke priesters ooit toestemming zullen krijgen om te trouwen, herhaalde de paus dat het priestercelibaat 900 jaar na de dood van Jezus Christus werd ingesteld en dat de priesters in bepaalde Oosterse kerken onder het gezag van het Vaticaan kunnen huwen.

"Er is echt een probleem, maar groot is het niet. Het zal tijd vergen, maar er zijn oplossingen en ik zal ze vinden", verklaarde hij, zonder verder in detail te gaan.

"2 procent van clerus is pedofiel"

In hetzelfde interview met La Repubblica schat de paus het aantal pedofielen bij de clerus op 2 procent. "Bij de 2 procent die pedofiel zijn, zijn er pastoors, bisschoppen en kardinalen. De anderen, die talrijker zijn, weten dat maar zwijgen erover", zegt Franciscus.

De paus vindt zoiets ontoelaatbaar. "Zoals Jezus zal ik pedofielen straffen."

Even later ontkende de woordvoerder van het Vaticaan dat de paus gezegd zou hebben dat er ook pedofiele kardinalen zijn.