Sloveense exit polls geven overwinning aan gloednieuwe SMC-partij

De amper zes weken geleden boven de doopvont gehouden partij SMC (Stranka Miro Cerar of Partij van Miro Cerar) van professor in de rechten Miro Cerar heeft, volgens exit polls en prognoses, de parlementsverkiezingen in Slovenië gewonnen. Volgens de centrale kiescommissie in Ljubljana haalt Cerars partij meer dan 40 procent van de stemmen. De private tv-zender POP TV hield het bij 36,9 procent.

Plaats twee is voor de conservatieve oppositiepartij SDS. De SDS, partij van de wegens corruptie momenteel achter de tralies zittende Janez Jansa, klokt af op net geen 20 procent. Vijf andere partijen zijn er in geslaagd de kiesdrempel van 4 procent te overschrijden en zullen dus een afvaardiging in het nieuwe parlement hebben.

Een van die vijf is de partij van ex-premier Alenka Bratusek, de Alliantie Alenka Bratusek, die toch nog 4,7 procent van de kiezers wist te overtuigen. De andere gelukkigen zijn de eveneens nieuwe partij ZL (Verenigd Links) met ruim 7 procent, de ouderenpartij Desus (net geen 10 procent), de sociaaldemocraten van de SD (5,8 procent, een verlies van bijna zes procent tegenover 2011) en de christendemocraten van NSi (Nieuw Slovenië) met 5,4 procent.

Voor de voormalige partij van Bratusek, Positief Slovenië van burgemeester Zoran Jankovic van Ljubljana, verliep de stembusgang zoals gevreesd zeer negatief: de partij die in december 2011 nog als winnaar uit de bus kwam, blijft nu met 2,5 procent zelfs ruim onder de kiesdrempel. Vergeleken met de prognoses zorgde zondag enkel ZL voor een verrassing.

Met die uitslag stevent het kleine EU- en NAVO-land, dat als zovele andere landen van de eurozone met een economische en financiële crisis worstelt, af op een centrumlinkse regering. Vraag is maar of die een lang leven is beschoren. Op drie jaar tijd heeft Slovenië evenveel regeringen versleten, een teken dat een economische recessie veelal gepaard gaat met politieke instabiliteit.