Ton ivoor geveild in Cannes

In de Zuid-Franse badstad Cannes heeft het veilinghuis Cannes Enchères een vijftigtal slagtanden van olifanten verkocht, goed voor een recordhoeveelheid van zowat een ton aan ivoor. Het leeuwendeel werd opgekocht door Chinezen.

"Op vlak van volume gaat het om een nieuw record voor ons", verduidelijkte directeur Alexandre Debussy van Cannes Enchères. "Ons vorige record, uit de lente, was 920 kilo."

Niettemin brachten de slagtanden met 480.000 euro minder op dan normaal. Reden is de prijsdaling met dertig procent van de jongste maanden, onder meer veroorzaakt door de onzekerheid bij Chinese handelaars over het verkrijgen van exportlicenties van de Europese autoriteiten.

Hoewel er een wereldwijde ban staat op de verkoop van ivoor sinds 1989, zijn beperkte wettelijke verkopen wel toegestaan. Frankrijk vernietigde eerder dit jaar nog meer dan drie ton illegaal ivoor. Volgens Debussy zou een versoepeling van de exportregels "duizenden olifanten" van een stropersdood kunnen redden. "Tonnen ivoor liggen immers nog stof te vergaren op Franse zolders.