"Ik heb vanalles over me heen gekregen, ook doodsbedreigingen"

Ruddy Callewaert, de spreekbuis van politievakbond Sypol.be, is met de dood bedreigd door collega-agenten wegens de rechtszaak die hij aanspande over de pensioenregeling, waardoor duizenden agenten tot 8 jaar langer zouden moeten werken. Dat schrijven verschillende kranten. De man dient een klacht in bij het Comité P.

Bij de politiehervorming konden de politiemensen kiezen om hun oude statuut te behouden. Voor de vroegere rijkswachters, bijvoorbeeld, betekende dat dat ze op 54 of 56 met pensioen konden. Anderen konden dan weer al op 58 jaar vertrekken. Voor een kleine groep van 2.000 vroegere officieren van de gemeentelijke politie en gerechtelijke politie kon het pensioen echter pas op 62 jaar.

De kleinere politievakbond Sypol vond die discriminatie onrechtvaardig en stapte naar het Grondwettelijk Hof. Sypol wou bekomen dat die agenten ook twee jaar vroeger met pensioen mochten. Het draaide echter helemaal anders uit. In de plaats van de ongelijkheid op te heffen, schafte het Hof de gunstregimes voor iedereen af.

En dat is in het verkeerde keelgat geschoten bij heel wat collega-agenten en daarbij viseren ze de spreekbuis van Sypol.be, vakbondsman Ruddy Callewaert. "Ik heb vanalles over mee heen gekregen het voorbije weekend, ook doodsbedreigingen", vertelt hij in de kranten. "Via mail, per sms of op mijn voicemail. Ze noemen me een salonflik, die beschaamd zou moeten zijn zichzelf nog een politieagent te noemen. Er zijn collega-agenten die ermee dreigen om mijn adres in het rijksregister op te zoeken om me thuis te komen opzoeken. Ze zeggen dat ze mij met een groepje in elkaar willen slaan."

Omdat Callewaert de bedreigingen ernstig neemt, dient hij een klacht in bij het Comité P, dat de politiediensten controleert. Hij beklemtoont ook dat het nooit de bedoeling is geweest om het gunstregime van die duizenden agenten af te nemen. "Al moeten we ook niet flauw doen: deze maatregel zat er sowieso aan te komen. Iedereen moet langer werken, politieagenten dus ook.