Dodelijke aanslagen op Sinaï-schiereiland

In de stad El-Arish, in het noorden van het Sinaï-schiereiland, zijn bij een reeks aanslagen minstens acht doden en 25 gewonden gevallen. Bij de dodelijke slachtoffers is ook een kind. In de regio zijn de afgelopen maanden wel vaker aanslagen gepleegd, en die worden meestal opgeëist door radicaal-islamitische groeperingen.

Bij een eerste aanslag, in de buurt van het hoofdkantoor van de veiligheidsdiensten, sloeg een granaat in in een winkel. Balans: zeven doden en 25 gewonden. Bij een aanval met raketten op een militaire post kwam één soldaat om het leven.

Sinds de militaire staatsgreep in Egypte waarbij de fundamentalistische president Mohammed Mursi werd afgezet, een jaar geleden, vinden op het Sinaï-schierland geregeld aanvallen tegen de ordediensten plaats. Volgens de Egyptische autoriteiten zijn daarbij al zo'n 500 doden gevallen.

Meestal wordt de verantwoordelijkheid voor de aanslagen opgeëist door radicaal-islamitische groeperingen, die naar eigen zeggen reageren op de onderdrukking van hun geestesgenoten door het regime van nieuwe sterke man Abdul Fatah al-Sissi. Daarbij zijn het afgelopen jaar een 1.000-tal fundamentalisten gedood.

Anderzijds lijken de Egyptische autoriteiten niet in staat om de toestand in de Sinaï-woestijn onder controle te krijgen. Dat gebied is de laatste jaren uitgegroeid tot een broeihaard van moslimterrorisme.