Onvrede bij Ford Genk omdat directie nog overuren vraagt

Bij Ford Genk heerst er onvrede bij de werknemers na een vraag van de directie om overuren te kloppen. Op die manier zou een achterstand worden weggewerkt, die was ontstaan door een panne in de lakafdeling. Hoewel de arbeiders niet verplicht worden om overuren te doen, vinden veel werknemers die vraag ongepast omdat de fabriek in Genk eind dit jaar de deuren sluit.

De meningen van de Fordwerknemers over de vraag van de directie lopen sterk uiteen. De ene medewerker heeft het over "uitpersing van personeelsleden tot het laatste druppeltje", de andere over opportuniteiten om nog wat extra te verdienen voor de fabriek sluit.

"Het is ook logisch dat er zo gereageerd wordt, met die sluiting die eraan komt", verduidelijkt Erik Verheyen van de socialistische vakbond ABVV. "Niemand is echt nog geneigd om overuren te maken. Maar een aantal andere mensen redeneren net dat ze op die manier nog een extra cent kunnen verdienen voor de sluiting. Dus iedereen maakt daarin zijn eigen keuze", aldus Verheyen.

In september stopt Ford Genk met de productie van de Mondeo. Vanaf dan tot eind december zal de fabriek in Genk nog maar twee modellen produceren, de S-max en Galaxy. Dit jaar zal de productie in Ford Genk ook tussen Kerstmis en Nieuwjaar gewoon doorgaan. Ook op 31 december zullen wagens geproduceerd worden. Dat wordt de laatste productiedag.