"Ik publiceer zo'n 10.000 Wikipedia-artikels per dag"

Sverker Johansson heeft alles samen zo'n 8,5 procent van alle artikels op Wikipedia geschreven. De Zweed publiceert zo'n 10.000 artikels per dag op de online encyclopedie. Uiteraard doet hij dat niet alleen, maar zijn de meeste stukken het werk van een computerprogramma.

Heeft u zich ooit al eens afgevraagd wie er toch al die artikels schrijft op de online encyclopedie Wikipedia? Veel berichten worden opgestart en met basisinformatie gevuld door computerprogramma's. De Zweed Sverker Johansson heeft maandenlang aan zo'n programma gewerkt en zijn bot "Lsjbot" "schrijft" nu op een goede dag zo'n 10.000 artikels per dag. Alles samen heeft hij 2,7 miljoen artikels geschreven, dat is zo'n 8,5 procent van alle Wikipedia-artikels.

Johansson ziet het als een missie. "Wikipedia wordt geschreven door vrijwilligers. Alleen is die groep vrijwilligers geen representatief deel van de bevolking. Het zijn bijna allemaal blanke mannelijke nerds", zegt hij aan de Wall Street Journal. "Ik wil alle kennis delen voor iedereen. Niet alleen de kennis die blanke nerds aangaat." De Zweed haalt daarvoor als voorbeeld aan dat er 150 artikels zijn over personages uit "Lord of the rings" en maar 10 over de Vietnamoorlog. "Ik heb niets tegen Tolkien en ben zelf ook meer vertrouwd met de veldslagen tegen Sauron dan het Tetoffensief, maar zorgt dit echt voor een evenwichtige encyclopedie?"

Zijn bot schrijft onder meer over obscure diersoorten en over dorpjes in de Filipijnen. Dat eerste is een eigen interesse en dat tweede is vooral gekomen doordat hij met een Filipijnse getrouwd is. "Ik laat de bot niet meer dan 10 artikels per minuut schrijven, want dat zou de Wikipedia-server te veel vertragen", zegt hij. Stoppen staat alvast nog niet in zijn agenda. "Ik heb nog tientallen miljoenen artikels in mij. Ik ben nog niet van plan om snel te stoppen."

Toch is niet iedereen zo tevreden met het werk van de Zweed. Vele "ouderwetse" Wikipedia-gebruikers zweren bij "manueel" geschreven pagina's en schrijven vaak dagenlang aan één Wikipedia-artikel. Voor hen focust Johansson te veel op de kwantiteit dan op de kwaliteit, maar dat pareert de Zweed. "Mijn bot maakt erg weinig fouten", zegt hij. "Meestal gaat het om kleinigheidjes."

Zelf beseft hij ook dat een bot de menselijke auteurs nooit gaat kunnen vervangen. "Wikipedia heeft schrijvers nodig die gevoelens en een zekere literaire kwaliteit in de artikels stoppen. Mijn bot zal daar nooit toe in staat zijn. Het is wel een goede manier om bepaalde - minder populaire - kennisgebieden erg snel uit te breiden."

Meest gelezen