Portret David Bowie komt in Londens museum

Fotograaf Lord Snowdon heeft 130 portretten van bekende gezichten gedoneerd aan de National Portret Gallery in Londen. Dat meldt de BBC. Het gaat onder meer om een iconische foto van David Bowie en beelden van de Britse koninklijke familie. Deze gift is een van de grootste die het museum ooit heeft gekregen. Enkele werken zullen te zien zijn in een tentoonstelling aanstaand najaar.

Antony Armstrong-Jones, zoals Lord Snowdon voluit heet, begon zijn loopbaan in de jaren '50 bij tijdschrift Vogue, waar hij ruim 60 jaar voor werkte. Hij focuste zijn lens daar vooral op bekende figuren op de theater- en modewereld. Snowdon vergaarde vooral bekendheid met iconische beelden uit die tijd. In de vroege jaren '60 ging hij ook serieuzere onderwerpen als geestelijke gezondheid en eenzaamheid niet uit de weg. Voor de Sunday Times Magazine maakte hij fotoreeksen over maatschappelijke thema's.

In de reeks werken die Snowdon doneerde, zitten naast het portret van Bowie onder meer foto's van acteur John Hurt en schrijfster Agatha Christie alsook enkele portretten van de Britse koninklijke familie. Die foto's maakte in de jaren '50, bij de start van zijn carrière. Snowdon had zelf gedurende lange tijd nauwe banden met het Britse koningshuis. Hij was van 1960 tot 1978 getrouwd met de zus van de Britse Queen Elizabeth.

Sandy Nairne, de directeur van de National Portrait Gallery, is enorm blij met de foto's. "Het zijn prachtige portretten van een paar van de meest creatieve Britten uit de tweede helft van de twintigste eeuw."

Sommige portretten uit de donatie zullen deel uitmaken van de tentoonstelling "Snowdon: Een leven in beeld", die loopt vanaf 26 september tot en met 21 juni 2015.