Aantal ambtenaren met burn-out stijgt snel

Het aantal federale ambtenaren dat thuisblijft met een burn-out, is in enkele jaren tijd meer dan verdrievoudigd. Bijna 3.000 federale ambtenaren kregen vorig jaar de diagnose.

"In 2008 waren er nog 852 mensen die thuis bleven met een burn-out, en dat is nu gestegen tot 2.816 in 2013", vertelt Coralie Stadsbader van Medex, de medische dienst die het ziekteverzuim bij federale ambtenaren controleert.

In het rapport noemt Medex die trend verontrustend. "En wij zijn niet de enigen. Ook de Wereldgezondheidsorganisatie verwacht dat 1 op de 4 werknemers tegen 2020 te maken krijgt met mentale gezondheidsproblemen. Minister van Werk Monica De Coninck (SP.A) werkte vorig jaar ook al een campagne uit om werknemers en bedrijven bewuster te maken van het probleem."

In het algemeen is het ziekteverzuim bij federale ambtenaren ongeveer gelijk gebleven. Gemiddeld blijven ze bijna 7 op de 100 werkdagen ziek thuis. In de privésector is dat cijfer wat lager, maar daar neemt het ziekteverzuim de laatste jaren wel toe.

Meest gelezen