5 Belgen en 173 Nederlanders onder de 298 slachtoffers van crash Oekraïne

Bij de crash van het vliegtuig in het oosten van Oekraïne zijn 298 mensen omgekomen, onder hen minstens 173 Nederlanders en 5 Belgen. Van 47 mensen is de nationaliteit nog niet bekend. Het ziet er steeds meer naar uit dat het vliegtuig neergeschoten is.

Op een persconferentie in Schiphol is meer informatie gegeven over de crash van het vliegtuig in het oosten van Oekraïne. Het vliegtuig is opgestegen in Amsterdam en was op weg naar Kuala Lumpur.

Aan boord zaten 283 passagiers en 15 bemanningsleden. Van 47 mensen is de identiteit of de nationaliteit nog niet geweten.

Aan boord waren zeker 173 Nederlanders en 5 Belgen. Verder zaten er 27 Australiërs aan boord, 23 Maleisiërs, 11 Indonesiërs, 6 Britten, 4 Duitsers, 3 Filipijnen en 1 Canadees.

Het vliegtuig is neergestort vlak bij de grens met Rusland, in het conflictgebied in het oosten van Oekraïne, op zo'n 60 kilometer van de stad Donetsk. Het gaat om een toestel van Malaysia Airlines met vluchtnummer MH017.

Verschillende getuigen zeggen dat er "tientallen lichamen en brandende brokstukken verspreid liggen over ruime afstand".

Neergeschoten?

Het is nog niet helemaal duidelijk of het om een ongeval gaat, of of het toestel neergeschoten is. Maar intussen zijn er steeds meer aanwijzingen dat het toestel neergeschoten werd.

De beschuldigingen daarover vliegen volop over en weer tussen het Oekraïense leger en de pro-Russische separatisten in het oosten, en Rusland. Dat past natuurlijk binnen de propagandaoorlog die eigen is aan het conflict in Oekraïne. Lees er hier meer over.

Als het vliegtuig neergeschoten is, heeft dat enorme gevolgen. "Dan krijgen we de internationalisering van het conflict", zegt VRT-journalist Jan Balliauw, "want nu zijn er ook westerse slachtoffers gevallen".

"Luchtruim was veilig"

Nog op de persconferentie op Schiphol zegt Huib Gorter van Malaysia Airlines dat het luchtruim veilig geacht werd. "Voor de luchtvaartsector is het geen oorlogsgebied. Het is een veilig gebied om overheen te vliegen, anders krijg je onmogelijk een vluchtplan."

Volgens de luchtvaartmaatschappij "kan op dit ogenblik niets met zekerheid gezegd worden over de oorzaak van de ramp".

Meest gelezen