Obama bevestigt: "Vliegtuig werd neergeschoten"

De Amerikaanse president Barack Obama heeft bevestigd dat het vliegtuig is neergehaald door een raket. Tot nu toe was dat door niemand met zoveel woorden gezegd. "De blik van de wereld ligt nu op Oost-Oekraïne. We gaan ervoor zorgen dat de waarheid naar boven komt." Daarnaast haalt hij erg zwaar uit naar Rusland.

Obama laat weten dat het vliegtuig is neergeschoten boven het deel van Oekraïne dat in handen is van de pro-Russische separatisten. "De separatisten hebben een constante stroom van steun gekregen van Moskou", zegt de president. "Die steun bestaat onder meer uit de levering van zware wapens en luchtafweergeschut."

Toch is het volgens Obama nog te vroeg om conclusies te trekken over wie er uiteindelijk geschoten heeft op het passagiersvliegtuig. "Er moet een internationaal onderzoek komen naar het ongeval. De VS is bereid om te helpen bij het internationaal onderzoek. Mensen van de FBI en de National Transportation Safety Board (NTSB) zijn al onderweg naar Oekraïne", zegt hij. "De blik van de wereld ligt nu op Oost-Oekraïne. We gaan ervoor zorgen dat de waarheid naar boven komt."

Obama haalt voorts hard uit naar Rusland dat volgens hem veel te weinig gedaan heeft om te voorkomen dat het conflict in Oekraïne is geëscaleerd. "Poetin heeft de meeste macht in deze situatie. Hij heeft de sleutel voor het einde van dit conflict in handen." Voorts zijn de Amerikanen bereid om dat eventueel met nog meer sancties af te dwingen. De Amerikaanse president benadrukt wel dat hij geen militaire rol voor de VS ziet in de situatie.

De Amerikaanse president bevestigt ook dat er minstens een Amerikaan aan boord van het vliegtuig was.

Meest gelezen