"Vervolging Iraakse christenen misdaad tegen mensheid"

VN-topman Ban Ki-moon heeft de vervolging van Iraakse christenen door extremistische moslims een misdaad tegen de mensheid genoemd. De rebellen van IS (vroegere ISIS) hebben onlangs de christenen verjaagd uit Mosul, de tweede stad van het land.

Enkele dagen geleden had de "Islamitische Staat" (IS) -vroeger bekend als ISIS- de christenen in Mosul de keuze gegeven tussen drie opties. Of ze moesten zich bekeren tot de islam, of een speciale taks betalen of vermoord worden.

De meeste christenen hebben daarop de stad verlaten en hun toevlucht gezocht in Iraaks-Koerdistan. Ook op andere plaatsen zijn christelijke kerken beschadigd en werden aanhangers van de godsdienst belaagd door de extremistische moslimgroep IS.

VN-topman Ban Ki-moon (links)  is nu hevig uitgevallen naar die vervolging. Volgens hem kan die beschouwd worden als een misdaad tegen de mensheid waarvan de daders ter verantwoording geroepen kunnen worden.

Volgens Louis Raphael Sako, de patriarch van de Chaldeeuws-katholieke christenen, de grootste kerk in Irak, is de vervolging door IS "erger dan die door de Mongoolse veldheren Dzjinghis Khan of diens kleinzoon Hülegü". Die laatste verwoestte in 1258 Bagdad, toen de politieke en culturele zetel van het Arabische rijk.

Een van de oudste kerken ter wereld

Het christendom zou in de eerste eeuw in Irak verspreid zijn door de apostelen Thomas en Thaddeüs en het land telt daarmee één van de oudste christelijke gemeenschappen.

In 2003 waren er nog meer dan een miljoen christenen in Irak. Door het geweld van de voorbije jaren hebben velen van hen hun toevlucht gezocht in Europa, Noord-Amerika of elders in het Midden-Oosten. Er zouden nu iets meer dan 500.000 christenen in Irak leven.

Die zijn verspreid over verschillende strekkingen. De grootste daarvan is de Assyrisch-Chaldeeuwse strekking met de Chaldeeuws-katholieke kerk die een oosterse ritus heeft, maar zich onder de vleugels van het Vaticaan heeft genesteld. Daarnaast zijn er nog Syrisch-orthodoxe, Armeense Grieks-katholieken en rooms-katholieken.

Meest gelezen